Hlídejte si tlak

Některé metody jsou celkem drastické a opravdu mohou zpočátku razantně snížit hmotnost. Zároveň však výrazně zasáhnou do fungování organismu. Proto je potřeba postupovat opatrně a sledovat nejen úbytek kil, ale třeba také výkyvy krevního tlaku.

Srdce v ohrožení

„Stejně jako je nebezpečná pro náš kardiovaskulární systém nadváha a obezita, rizikem je také rychlá ztráta váhy a opětovné nabrání. Výrazné změny hmotnosti bývají provázené významnou změnou krevního tlaku – při ztrátě hmotnosti dochází k poklesu, při jejím zvýšení naopak ke zvýšení tlaku.

A tyto změny mohou mít dopad na zdravotní stav nemocného. Doporučuji proto pořídit si domů kvalitní validovaný tlakoměr s Intelli manžetou a kontrolovat si pravidelně krevní tlak, aby bylo možné sledovat, zda při snižování hmotnosti krevní tlak nekolísá,“ vysvětluje MUDr. Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno a dodává: „Pokud ano, poraďte se s vaším praktickým lékařem, jestli by nebylo namístě vyšetření na kardiologii.“

Riziko infarktu

Zhubnout a znovu přibrat je pro tělo větším problémem než samotná nadváha. Mnohem důležitější a bezpečnější je proto hubnout pomalu, s ohledem na aktuální zdravotní stav, dosavadní způsob stravování a pravidelnost pohybu. Podle americké kardiologické asociace působí rychlý úbytek a opětovný příbytek na váze (jo-jo efekt) negativně na oběhovou soustavu a zvyšuje i riziko infarktu!

Jak předejít problémům

V první řadě je důležité konzultovat plánovanou změnu životního stylu s praktickým lékařem, či ještě lépe s dietologem. Ten vám pomůže vysvětlit, jak postupovat a jak dosáhnout trvalé změny.

Co byste měli sledovat: 

* úbytek váhy 

* nárůst svalové hmoty 

* obvod pasu, boků a jednotlivých končetin pravidelným měřením 

* hladinu cukru v krvi 

* hladinu cholesterolu 

* výši krevního tlaku

Předsevzetí Čechů do 2022: Jak zhubnout? Přestat kouřit? Poznávejte sami sebe, radí kouč.

Video
Video se připravuje ...

Předsevzetí Čechů do 2022: Jak zhubnout? Přestat kouřit? Poznávejte sami sebe, radí kouč Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie