V Brně navštěvuje základní školy 1300 ukrajinských žáků. K dispozici pro ně budou školy v Jánské a Cacovické ulici a další místa i v ostatních školách.

„Nyní jsou v brněnských školách zápisy pro brněnské děti. V základních školách je 4581 volných míst pro prvňáčky a v mateřských školách 3047 míst,“ uvedl Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle něj je ve školkách reálně volných kolem 4000 míst, ale ředitelé si část z nich drží pro případ odkladů u dětí, které už by věkově mohly jít do školy. Vedení města garantuje místo ve školce všem tříletým a starším brněnským dětem.

Když dostanou dotace, budou stavět

„Pro ukrajinské děti aktuálně místa ve školkách nejsou,“ dodal Hladík. Podle něj je ale připravená stavba pěti modulárních školek s 500 místy s odhadovanými náklady 250 milionů korun.

„Postavíme je za předpokladu, že na to stát vypíše dotační program. Stát přislíbil, že vypíše dotační tituly na ubytování pro Ukrajince a na předškolní kapacity. Zatím se to stalo pouze u toho prvního,“ podotkl náměstek.

Podle něj je nyní těžké odhadnout, kolik ukrajinských dětí přijde k zápisu. Nyní jich chodí do škol v Brně 1300 a jsou ve více než 60 školách. „Dosud chodily děti, které měly zájem jít do školy. Od září ale budou mít povinnost,“ poznamenal náměstek.

Pomoc Ukrajině

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

 
8:22
9. 5. 2024

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků lidí, kteří pod falešným příslibem lukrativního vzdělání na univerzitách a zaměstnání lákala mladé Indy, kteří měli nakonec skončit v boji proti Ukrajině za Rusko. Indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) uvedl, že skupina takto zlákala kolem 35 indických mužů.

Mezi čtyřmi zatčenými v jižních indických státech Kérala a Tamilnádu byli překladatel, člověk zpracovávající víza a letenky a dva hlavní „verbíři“. Vyšetřovatelé kromě zatčených prověřují i další osoby. Agentura Reuters hovořila s rodinami dvou indických mužů, kteří v boji na Ukrajině za Rusko zemřeli. Muži podle nich očekávali, že v armádě budou pracovat jako „pomocná síla“.

Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že případy s Ruskem projednává, a Moskva na opakované žádosti novinářů o komentář nereagovala.

8:03
9. 5. 2024

Další nálety dronů oznámili v noci na dnešek gubernátoři ruské Kurské a Brjanské oblasti, podle nich si však útoky nevyžádaly žádné škody ani oběti.

7:30
9. 5. 2024

Britský ministr obrany David Cameron má dnes přednést řeč o Ukrajině a Rusku. „Ve světě, který vyžaduje odolnost, musíme zaujmout asertivnější postoj. Pokud si z Putinova nezákonného vpádu něco odneseme, mělo by to být pochopení, že váhavost a minimální akce agresory pouze povzbuzují,“ uvede podle zveřejněného přepisu.

Kompletní online

VIDEO: První den v brněnské škole s ryze ukrajinskými třídami.

Video
Video se připravuje ...

První den v brněnské škole s ryze ukrajinskými třídami  Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
93 fotografií