„V televizi jsme viděli, co se tady stalo, ale na živo je to ještě mnohem horší. Úplně mi běhal mráz po zádech. Věděli jsme, že je potřeba pořádně máknout,“ vysvětlil pro Blesk jeden ze žáků Filip.


Na stavbě dělal podezdívku. Další kamarádi měli na starost přímo střechu. „Zapojilo se 15 žáků třetího ročníku a ze zkráceného studia. Nejtěžší asi bylo dostat nahoru přibližně 30 tun materiálu,“ řekl mistr Roman Hypr.
Video
Video se připravuje ...

Žáci z Brna opravili střechu zničenou tornádem v Mikulčicích. Hynek Zdeněk

Podle ředitele střední školy Stavebních řemesel, Brno Bosonohy Jiřího Košťála získali žáci neocenitelné zkušenosti. „Tato praxe je lepší, než jakákoliv práce v dílně. Ještě tady pracujeme na hřbitovní zdi,“ upřesnil ředitel.

Řemeslníci jdou na dračku

Košťál zároveň zdůraznil, jak jsou nyní řemesla jako pokrývač, klempýř, zedník či tesař potřeba. „Jsme v podstatě už jedinou školou v kraji, která je pokrývá. Teď je jasně vidět, že naši absolventi mají jednoznačně šanci se uživit,“ dodal ředitel školy.

Střechu si byl v úterý prohlédnout hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (37, KDU-ČSL) a neskrýval z výsledku potěšení. „Už na první pohled je vidět, že je práce odvedena kvalitně,“ řekl Grolich.

Fotogalerie
133 fotografií