Počátky existence Měnínské brány sahají do 13. století, kdy tvořila součást brněnských městských hradeb. Jedna z nejcennějších historických památek Brna čeká na zvelebení už více než 50 let.

Naposledy se, ne příliš citlivě, rekonstruovala v 70. letech 20. století. V té době byla přizpůsobena k výstavním účelům,“ vysvětlila primátorka Markéta Vaňková.

Nová výstava

Vyřešit je nutné vlhkost i kanalizaci. „V současnosti již řada zásadních prvků prostoru celého objektu dosluhuje a přestává odpovídat nynějším potřebám. Během stavebně-technického průzkumu byla zjištěna velmi vysoká vlhkost zdiva jak v suterénu, tak i v prvním podlaží. Dalším problémem je prosakující kanalizace a celkově špatný stav technických instalací,“ řekla Vaňková.

Video
Video se připravuje ...

Vlhké zdi, prosakující kanalizace: Historický klenot ze 13. století Měnínská brána se bude opravovat. Markéta Malá

Měnínská brána je památkově chráněná a od roku 2010 zde sídlí Muzeum hraček. Po rekonstrukci bude další zbrusu nová expozice. „Tou bude trvalá multimediální výstava dokumentující vývoj opevnění města Brna, která bude propojená s 3D virtuální realitou a případně i s počítačovou hrou s dobovou tematikou, doplnil radní Marek Fišer.

Úpravy Domu umění

Na úpravu Měnínské brány se předběžně počítá s náklady kolem 25 milionů korun. Cena není stanovena, upřesněna bude po zpracování projektové dokumentace. Opravovat se bude i Dům umění sídlící nedaleko.

Stavební úpravou Domu umění je myšleno podezdění stávajícího ochozu, který směřuje do parku Koliště,“ řekl Fišer a dodal, že zde vznikne nová místnost, která bude sloužit jako sklad a depozitář.

Fotogalerie
9 fotografií