Už několik let si na zničený domek stěžují Brňané. Kazí vzhled jinak velmi půvabného hřbitova, který je v provozu už od roku 1888. „Naším dlouhodobým cílem je postupně zlepšit a zhodnotit stav všech brněnských pohřebišť, od oprav cest, oplocení, rozvodů vody až po všechny objekty,“ tvrdí první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Video
Video se připravuje ...

Hyzdí malebný královopolský hřbitov: Brňané chtějí opravu zříceniny, kde sídlily veřejné záchody. Markéta Malá

Domek zničili vandalové

Dříve v domě sídlily veřejné záchodky, ale byly opakovaně vykradeny a zdevastovány. „V domku na královopolském hřbitově by měl po opravě vzniknout byt správce, který dohlédne na údržbu celého prostoru. Znovu zprovozníme veřejné toalety, které tu citelně chybí. Před lety je vandalové vykradli a zničili, což by se už díky přítomnosti správce nemělo opakovat,“ popsal Hladík.

Domek je zděný, částečně podsklepený s půdním prostorem. Stavbaři vymění okna, dům zateplí, výměna čeká veškeré rozvody elektřiny, vody i kanalizace.

„Před asi 20 lety byla vyměněna střešní krytina. Střešní konstrukce i krytina se zdají být v dobré kondici i nyní a nebude třeba výrazných zásahů. Tento předpoklad se ovšem potvrdí nebo vyvrátí až po zpracování projektové dokumentace,“ doplnil náměstek.

 

Oprava příští rok

Dům by měl být kompletně rekonstruován. Studie týkající se opravy domku je vypracována, na ni navazuje projektová dokumentace, jejíž vypracování v ceně asi 400 tisíc korun uhradí společně správce a městská část.

Oprava by měla být realizována v příštím roce. Náklady na přestavbu jsou odhadovány do 12 milionu korun, budou upřesněny během práce na projektové dokumentaci.

Fotogalerie
10 fotografií