„V současné době dochází s ohledem na pandemickou situaci k nárůstu počtu zemřelých a tím i počtu pohřbů. Celkově se za šest týdnů zvýšil počet kopaných hrobů v celém Brně z padesáti na devadesát,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Na zvýšeném množství zemřelých má podíl i koronavirus.

Správa hřbitovů města Brna se tak dohodla s městskou společností Starez-Sport, která jí dočasně přidělí čtyři zaměstnance. Firma spravuje brněnská sportoviště, která jsou ale kvůli vládním opatřením stejně nyní nevyužitá. Přidělení pracovníci budou mít na starost především údržbu zeleně.

„Jedná se o čtyři zaměstnance, kteří budou vykonávat jednoduché práce spojené s údržbou zeleně na městských hřbitovech,“ řekl radní města Brna pro školství a sport Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

V Brně je 11 hřbitovů, dohromady mají asi 100 tisíc hrobových míst. Největší je Ústřední hřbitov Brno, kde je kolem 80 000 míst. Další hřbitovy mají městské části Komín, Královo Pole, Jehnice, Líšeň, Řečkovice, Slatina, Soběšice, Tuřany, Žebětín a Židenice.

VIDEO: Procházka po noutonickém hřbitově.

Video
Video se připravuje ...

Procházka po noutonickém hřbitově. Jiří Marek