„Období Vánoc je pro děti, které mají rodiče ve vězení, obzvlášť těžké. Osoba, která o ně pečuje, často nemá dostatek peněz na chod rodiny a k tomu na vánoční dárky," uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Projekt Andělský strom těmto rodinám pomáhá. „Nejde jen o sbírku, díky níž dostanou děti dárek, ale také o aktivizaci jejich rodičů, kteří se do projektu aktivně zapojí,“ poznamenal Hladík.

Vězni přihlašují své děti

Díky spolupráci s věznicemi se do projektu hlásí odsouzení ze sociálně slabých rodin, kteří se aktivně zajímají o své děti. Odsouzený zašle přihlášku spolu s osobním dopisem pro své dítě. Pracovníci kontaktují rodinu, kde dítě žije, zjistí aktuální potřeby a poté hledají dárce, kteří dárek zakoupí nebo pošlou peníze do veřejné sbírky.

„Dárek je vždy nová věc, často je to hlavní nebo jediný dárek, který děti o Vánocích dostanou. Drahé věci neposíláme, cena jednoho dárku je přibližně 500 korun. Jde nám především o ujištění dítěte, že odsouzený rodič na něj myslí, i když s ním teď nemůže být,“ vysvětlila za organizátory Žaneta Dvořáčková.

Kontaktní místo v Brně bude na pracovišti odboru zdraví na Dominikánském náměstí 3, kde budou moct lidé dárek odevzdat. Kvůli epidemickým opatřením dárek nechají na vrátnici. Sbírka potrvá do 18. prosince.

„Nejčastěji si rodiče pro své děti přejí panenky, figurky komiksových hrdinů, auta na dálkové ovládání, školní pomůcky, batohy, sluchátka, stavebnice, kosmetiku či hry,“ vyjmenoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Více informací najdou zájemci na webu ZDE

VIDEO: Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný.

Video
Video se připravuje ...

Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný Blesk Zprávy / ČTK