„Narodila jsem se se vzácnou nemocí Osteogenesis imperfecta neboli křehkým onemocněním kostí. Zjednodušeně to znamená, že se mi velmi snadno a často lámou kosti a mám kloubní hypermobilitu,“ popsala dívka svůj handicap.

Dojíždět nemůže

Jelikož lék na tuto nemoc zatím neexistuje, je odkázána na vozíček. „Nejsem z cukru. Snažím se být maximálně samostatná, bez pomoci druhých se ale neobejdu. Potřebuji hlavně bezbariérové prostředí,“ vysvětlila.

Nadaná dívka by ráda studovala na gymnáziu v rodném městě. Tamní škola ale není bezbariérová. „Nejbližší střední škola s bezbariérovým přístupem je ve 22 kilometrů vzdálené Břeclavi. Nemůžu tam ale kvůli fyzickému omezení denně dojíždět vlakem nebo autobusem,“ vysvětlila nešťastná školačka.

Tlačí je čas

Přijímací zkoušky na gymnázium proběhnou 3. až 4. května 2021. Do té doby musí být hotový projekt výtahu od projektanta, který se následně předloží stavebnímu úřadu pro získání stavebního povolení.

Ředitel hodonínského gymnázia Jiří Hubačka chce dívce pomoci, ale schází mu na to finance. Vybudování výtahu a dalšího zázemí stojí přes milion korun. Na pomoc dívce vznikl nadační fond Šance všem, kde sbírka pro Emu je pilotním projektem. Info, jak dívce pomoci najdete ZDE


VIDEO: Na invalidním vozíku skončil i motokrosař Pavel (26), dobře ví, jak je nyní život složitý.
Video
Video se připravuje ...

Motokrosař Pavel (26) skončil na invalidním vozíku: Nic nevzdávám, říká YouTube


Fotogalerie
6 fotografií