Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Holčičce agresivní nemoc poškodila mozek: Pomoci by jí mohly intenzivní rehabilitace!

Autor: rc - 
28. února 2021
17:57

Intenzivní rehabilitaci nutně potřebuje malá Maryia, která se narodila jako zdravá holčička, ovšem v roce jí lékaři diagnostikovali herpetickou encefalitidu. Nemoc jí poškodila mozek. Maryia přestala chodit a trpí epileptickými záchvaty. Je však velká bojovnice a nedávno absolvovala krátkou rehabilitaci, díky níž udělala velký pokrok. Holčičce by prospěly intenzivní rehabilitace, na které však rodina nemá dostatek financí. Rozhodli se proto obrátit s prosbou na širokou veřejnost!

Do necelého jednoho roku byla Maryia zdravá, veselá a bystrá holčička, která plně prospívala. Její život však náhle od základu změnila zákeřná nemoc. Jednoho rána se probudila s obrovskými křečemi, teplotami a zvracela. Skončila na jednotce intenzivní péče, kde jí lékaři diagnostikovali herpetickou encefalitidu, což je závažné onemocnění mozku. Agresivní nemoc se může rozvinout v řádu dnů i hodin! Navíc může mít fatální následky. Léčba v případě Maryie byla rychle zahájena a byly jí rychle podány léky, přesto však u Mariye došlo k poškození mozku.

Po propuštění z nemocnice Mariye trpěla epileptickými záchvaty, ale jinak byl její stav dobrý. „Normálně si hrála a sama chodila. Postupem času se však její stav zhoršoval, až přestala chodit, přestala říkat i těch pár slov, která již uměla, a celkově došlo u jejího fyzického a mentálního stavu k regresi,“ stojí v úvodu veřejné sbírky na stránce Donio.cz, kde je sbírka vyhlášena.

Mariye je tak odkázána na pomoc své rodiny, je však velice šikovná, a dokonce ukončila první třídu ve speciální škole. Velký pokrok udělala díky rehabilitacím, které absolvovala na klinice AXON. Ovšem rehabilitace nejsou levná záležitost a rodina na ně nemá dostatek financí. Rozhodli se proto obrátit se na širokou veřejnost a na Maryi vyhlásili veřejnou sbírku. „Teď by Maryi maminka ráda dopřála čtyřtýdenní rehabilitaci v Neurorehabilitační klinice AXON,“ stojí v popisku veřejné sbírky s tím, že cvičení dívenku velice baví. Rodina je ráda za každý příspěvek: ZDE.

 

VIDEO: Pro Prameny, nejzadluženější obec v republice, vyhlásilo Sdružení místních samospráv ČR veřejnou sbírku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi