Od roku 2022 chce navíc promotér víc než zdvojnásobit zalistovací poplatek za možnost uspořádání závodů. Ročně žádá za licenční poplatek na víkendové závody už čtvrt miliardy korun!

„My jsme se nyní dozvěděli, že Dorna trvá na kompletní rekonstrukci trati. Pro nás je to investice 50 milionů korun a více, pokud se o ni podělíme s Brnem. Je to nepřijatelná podmínka. Nejsme schopni takovou investici poskytnout a schválit,“ řekl nově zvolený hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hejtman poukázal na propady krajských příjmů kvůli pandemii koronaviru.  „Příští rok se budeme muset obejít bez půl miliardy korun,“ řekl pro Blesk.cz hejtman. „Musíme škrtat ve školách, dopravě a mnoha dalších oblastech,“ připomněl.

Brno: Podmínky promotéra jsou nehorázné

Grand Prix posledních pět let pořádá spolek kraje a města, který měl s Dornou smlouvu na pět let. Letos se jel pátý ročník, ale kvůli koronaviru bez diváků. Proto vznikla dohoda s Dornou, že se letos neuhradí původní poplatek přesahující 100 milionů, ale pojede se bez diváků za milion eur (asi 27 milionů Kč) a naopak s diváky se pojede příští rok za šest milionů eur (kolem 160 milionů).

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) už dříve řekla, že navyšování podpory není v silách města ani kraje. Na letošní a příští ročník Velké ceny kraj i město schválily shodně po 60 milionech korun, stát měl přispět částkou 85 milionů.

Podle primátorky by bylo optimálním řešením, kdyby opravu dráhy zajistil Automotodrom Brno jako vlastník Masarykova okruhu.

„Ve smlouvě se spolkem je sice uvedeno, že pokud bude opravy vyžadovat Dorna, tak je povinen platit spolek, ale mám za to, že by to měl hradit Automotodrom už jen z toho důvodu, jakou výši nájmu od spolku za pět let získal,“ uvedla Vaňková.

Podle jejího náměstka Jiřího Olivy (ČSSD) je nemyslitelné, aby město dalo 100 milionů na opravu okruhu, který si pak bude za velké peníze od soukromníka na jedny závody v roce pronajímat.

VIDEO: MotoGP Brno 2019: Marquéz chce zůstat první. Co se musí stát, aby Česko o Velkou cenu nepřišlo? 

Video
Video se připravuje ...

MotoGP Brno 2019: Marquéz chce zůstat první. Co se musí stát, aby Česko o Velkou cenu nepřišlo? iSport.tv

Fotogalerie
39 fotografií