Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přehledně: Pecková vystřídala Jermanovou. ODS má 4. hejtmana, Vysočině vládne Schrek

  • Autor: Jaroslav Šimáček,ČTK - 
    Aktualizováno -
    18. 11. 2020
    10:33
    12. 11. 2020
    05:25

    České kraje vede řada nováčků s pestrou minulostí. Otěže nad Středočeským namísto Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) převzala opět žena - Petra Pecková (STAN), která v minulosti působila i jako televizní reportérka. Nový jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) se na televizních obrazovkách objevil pro změnu jako stand-up komik. Ačkoliv hnutí ANO vyhrálo celkem v 10 krajích ze 13, v listopadu hlásí zatím pouze 3 hejtmany. Hned 4 hejtmany ulovila ODS - kromě policejního exprezidenta Martina Červíčka a exministra Martina Kuby jde nově i o plzeňskou hejtmanku Ilonu Mauritzovou, 18. listopadu se pak hejtmanem Vysočiny stal Vítězslav Schrek (ODS).

  • 1.Petra Pecková

    Hejtmankou Středočeského kraje a nástupnicí Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se stala 16. listopadu Petra Pecková (45, za STAN), starostka Mnichovic.

    Pecková ještě coby Petra Černá působila coby reportérka na TV Nova, kde vystupovala např. v pořadu Občanské judo. Pracovala též jako scenáristka či režisérka. Spolupracovala i s Českou televizí na pořadu Krotitelé dluhů.

    Hejtmankou Středočeského kraje se stala Petra Pecková (STAN), vystřídala Jaroslavu Pokornou Jermanovou (16.11.2020) Hejtmankou Středočeského kraje se stala Petra Pecková (STAN), vystřídala Jaroslavu Pokornou Jermanovou (16.11.2020) | ČTK/Kateřina Šulová

    Matka dvou dětí Agáty a Jakuba se starostkou stala v listopadu 2014. Nyní ji čeká nová výzva v čele kraje.

    Letos v červnu byla Pecková coby starostka hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz poté, co kritizovala vládu a premiéra Andreje Babiše (ANO) za to, že kompenzační bonus pro OSVČ částečně financovaly ze svého právě obce.

    Video  „Poškádlila“ Babišovo PR, teď Pecková rozdává starostům jeho číslo. „Ať mi volají,“ říká premiér  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Jan Grolich

    Novým hejtmanem Jihočeského kraje se 11. listopadu stal Jan Grolich (36, KDU-ČSL). Absolvent brněnských práv, u kterého šlo však právo na druhou kolej, je již od října 2010 starostou obce Velatice, kde žije s manželkou Magdalenou.

    Grolich skládal již během starostování i advokátní zkoušky. Zároveň však vystupoval čas od času i jako stand-up komik, objevil se také v pořadu na televizi Prima.

    Bavičství v sobě nezapřel ani poté, co se na jihu Moravy upekla koalice bez vítězného hnutí ANO. Grolich na facebooku zveřejnil příspěvek parodující jiného baviče, moderátora Kazmu a jeho akci se zakopaným autem na území Česka. 

  • 3.Martin Červíček

    Martin Červíček (48, ODS) se vydal na další politickou štaci - někdejší policejní prezident z let 2012 až 2014 (kdy vystřídal Petra Lessyho, aby ho ten samý muž později nahradil) se po Senátu, kam byl zvolen v roce 2018, ujal i vedení Královéhradeckého kraje.

    Náchodský rodák a brigádní generál Červíček přitom do října 2020 působil i jako předseda senátorského klubu ODS. Senátorské křeslo si ponechal. Hejtmanem je od 2. listopadu 2020.

    Někdejší policejní prezident Martin Červíček Někdejší policejní prezident Martin Červíček | Blesk – Zbyněk Pecák

  • 4.Martin Kuba

    Martin Kuba (47, ODS) působil coby ministr průmyslu a obchodu v Nečasově vládě od listopadu 2011 do července 2013. Velký politický comeback zaznamenal nyní jako nový hejtman Jihočeského kraje, kterým se stal 3. listopadu 2020.

    Kuba v minulosti působil mj. jako lékař záchranky. V březnu 2003 zasahoval i u tragické nehody u Nažidel na Českokrumlovsku, která měla za následek celkem 20 mrtvých.

    Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), nový hejtman Jihočeského kraje Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), nový hejtman Jihočeského kraje | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

  • 5.Ilona Mauritzová

    Ilona Mauritzová (60, ODS) je poslanyní, od 12. listopadu pak i hejtmankou Plzeňského kraje.

    Mauritzová je vysokoškolská pedagožka, která v minulosti založila soukromou zdravotnickou školu v Plzni. Poté působila do roku 2015 i jako rektorka Západočeské univerzity. Je vdaná, má jednoho syna.

    Plzeňský kraj pod jejím velením povede koalice ODS a TOP 09, která se spojila se STAN a Piráty, jenž po volbách postupovali společně. Mají 25 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Mauritzová získala 28 hlasů zastupitelů. Proti bylo 13 zastupitelů, z toho 12 z ANO, které krajské volby vyhrálo s 12 mandáty. Čtyři zastupitelé za KSČM a SPD se hlasování zdrželi.

    Hejtmana Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) Hejtmana Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) | ČTK/Miroslav Chaloupka

  • 6.Ivo Vondrák

    Ivo Vondrák (61, ANO), někdejší rektor ostravské univerzity, i nadále povládne Moravskoslezskému kraji. Od roku 2017 je přitom rovněž poslancem.

    Vondrák byl staronovým hejtmanem zvolen na zastupitelstvu 5. listopadu s jasným výsledkem - pro bylo 51 z 63 zastupitelů. „Máme dobrý tým, silný mandát a čeká nás spousta práce,“ vzkázal.

  • 7.Martinové Půta a Netolický

    Martin Půta (49, SLK) je v čele Libereckého kraje již od listopadu 2012. By zvolen potřetí, jenže patrně naposledy. Blesk Zprávám Půta, který žije v Hrádku nad Nisou, má tři dcery a v minulosti pracoval jako technolog a vedoucí výroby ve firmě na zdravotnické a ochranné potřeby, po krajských volbách v rozhovoru potvrdil, že třetí funkční období by jeho dráhu hejtmana mělo završit.

    Martin Netolický (38, ČSSD) stanul v čele Pardubického kraje poprvé rovněž před dlouhými osmi lety, konkrétně 2. listopadu 2012, kdy nahradil Radka Martínka. Někdejšímu ministrovi pro místní rozvoj dělal poslaneckého asistenta a následně i poradce. Netolický, který vystudoval brněnská práva, kandidoval letos nikoli pod hlavičkou samostatné ČSSD, ale v rámci Koalice 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj.

    Štáb 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj a hejtman Martin Netolický (ČSSD) Štáb 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj a hejtman Martin Netolický (ČSSD) | ČTK / Vostárek Josef

  • 8.Dva noví hejtmani z ANO

    Babišovo hnutí ANO vyhrálo sice v 10 krajích, hejtmany však bude mít patrně jen tři. Kromě Vondráčka by se v Ústeckém kraji měl stát hejtmanem poslanec a mostecký zastupitel Jan Schiller (48, ANO), který mimo politiku vystudoval enviromentální inženýrství a působil jako vedoucí staveb či provozní ředitel.

    Ve Zlínském kraji pak Jiřího Čunka (KDU-ČSL) vystřídal na postu hejtmana patrně starosta Rožnova pod Radhoštěm a stavební projektant Radim Holiš (45, ANO).

    Radim Holiš se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) Radim Holiš se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) | Facebook R. Holiše

  • 9.Další nováčci

    A co zbývající kraje? Hejtmanem na Vysočině se 18. listopadu stal další z kandidátů ODS - Vítězslav Schrek (50, ODS), někdejší projektový manažer a zástupce ředitele Oblastní charity Jihlava či ředitel domova pro seniory ve Velkém Meziřící. Vystřídal ve funkci Jiřího Běhounka (za ČSSD(, který vedl Asociaci krajů ČR.

    Hejtmanem Vysočiny se stal Vítězslav Schrek (ODS) (18.11.2020) Hejtmanem Vysočiny se stal Vítězslav Schrek (ODS) (18.11.2020) | ČTK/Luboš Pavlíček

    Křeslo hejtmana ztratilo ANO v Olomouckém kraji, kde Ladislava Oklešťka (ANO) vystřídal 30. října lídr společné kandidátky Pirátů a STAN, někdejší manažer velkoobchodních prodejen Makro a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek (57, STAN).

    Patová situace na Karlovarsku

    Rozhodnuto o koalici zatím není v Karlovarském kraji, kde se vítěznému ANO nepodařilo koalici sestavit a hrozí mu reálně vyšachování. Jednání se komplikuje kvůli sporu právě o funkci hejtmana.

    Trvá na něm koalice ODS a KDU-ČSL, která má však pouhá 4 křesla v 45členném zastupitelstvu. O krajské koalici nyní vyjedná s blokem STAN, Piráti, Volba pro kraj. Místní a SNK1, který disponuje 21 mandáty.

    „Takový model, který obsazuje třetinu Rady pro ODS/KDU-ČSL je zcela v rozporu s volebním výsledkem a rozložením mandátů pro jednotlivé partnery,“ uvedl lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA). Kandidátem protistrany na hejtmana je Karel Jakobec (ODS). Za ANO dál vyjednává krajská předsedkyně a bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

    Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

gejzovic ( 12. listopadu 2020 11:22 )

PODLE SEBE SOUDIM TEBE,VIĎ

gejzovic ( 12. listopadu 2020 11:17 )

4roky uslišíme jaknapravujou chyby po ANO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa