Konání závodů navzdory uzavřené smlouvě i pro příští rok, podmínil Espeleta opravami Masarykova okruhu. Tu je podle smlouvy povinen uhradit pořadatelský spolek Jihomoravského kraje a města. A to i přesto, že dráha patří soukromému Automotodromu podnikatele Karla Abrahama staršího. Opravy by vyšly na zhruba 110 milionů korun.

„Zatím v kalendáři žádné Brno nemáme. Mnoho let s tamními pořadateli mluvíme o tom, že mají opravit trať tak, aby mohla být homologována pro závody FIM. Jde nám hlavně o úpravy hrbolatého povrchu,“ uvedl Espeleta v pátek.

Jihomoravský kraj ani město ani vláda nebyly podle Espelety dosud údajně Španělům schopny garantovat provedení oprav trati.

Rezervní závod

Spolek města a kraje, financovaný výhradně z veřejných rozpočtů, pořádá na soukromé dráze závody jen jednou ročně. Přesto má podle nevýhodně uzavřených smluv opravu povrchu zaplatit.

„Proto jsme se rozhodli do kalendáře mistrovství světa Brno nedat. Uvidíme, zda tam trať opraví. Pokud ne, pojede se v tom termínu rezervní Grand Prix,“ vyhrožuje do Brna Espeleta. V úvahu podle něj připadají portugalské Portimão, ruská Igora nebo Mandalika v Indonésii.

Brno si musí půjčit dvě miliardy

Vedení Brna bude zřejmě jen těžko hledat peníze na soukromé závody. Pro příští rok počítá město kvůli koronaviru s poklesem příjmů až o 1,8 miliardy korun. Ve středu proto radní odhlasovali, že zastupitelstvu předloží návrh na navýšení plánovaného úvěru z jedné miliardy rovnou na dvě.

Ani obří úvěr nicméně podle vedení města nedokáže pokrýt veškeré výdaje, které si Brno na příští rok plánovalo. Koalice proto nyní jedná o tom, jaké akce půjde odsunout.

VIDEO: Velká cena motocyklů se v Brně jela, ale bez diváků i českých jezdců. Zalistování závodu stálo 26 milionů korun.

Video
Video se připravuje ...

Velká cena motocyklů se v Brně pojede, ale bez diváků i českých jezdců. Zalistování závodu stálo 26 milionů korun. Jiří Nováček

Fotogalerie
73 fotografií