„Není možné v době, kdy celá republika bojuje se suchem a nedostatkem vody, aby naše vodní zdroje byly ohrožovány průmyslovou těžbou. Voda musí zůstat prioritou," upozorňuje předsedkyně spolku Za vodu pro lidi Hana Habartová a dodává: „Proto nám není jasné, jak může Ministerstvo životního prostředí stát v tomto sporu na straně těžařů. Za posledních šest let se výrazně změnila klimatická situace a sucho nás sužuje čím dál více.“

Těžba ohrožuje vodu

Rozzloben rozhodnutím Báňského úřadu je i Jihomoravský kraj. „Dlouhodobě jsme proti tomuto projektu. Nerozumíme tomu, jak v současnosti, kdy suchem trpí téměř každý okres v České republice a jižní Morava je zasažena zřejmě nejdrastičtěji, mohou úřady schvalovat těžbu štěrkopísku v lokalitě, kde může být ohrožen zdroj vody pro více než sto tisíc lidí,“ upozorňuje Marek Šlapal (44, ČSSD), náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Zástupci kraje proto svolávají jednání s představiteli desítek dotčených obcí. „Předpokládáme, že výstupem bude soudní žaloba. Nemáme jinou volbu, protože proti stanovení dobývacího prostoru se nedá odvolat,“ vysvětlil Vít Rajtšlégr (41, ČSSD), krajský radní pro oblast životního prostředí.


Firma České štěrkopísky, která o těžbu štěrku usiluje, s novináři dlouhodobě nekomunikuje. Proti těžbě podepsalo před dvěma lety petici více než 12 tisíc lidí. Proti je i ministr zemědělství Miroslav Toman, který kvůli tomu připravuje návrh ústavního zákona na ochranu vody.