Dobývací prostor o rozloze 50 hektarů chtěla firma otevřít už od roku 2007. Od počátku ale proti projektu stojí vodohospodáři, pracovníci životního prostředí. obyvatelé a desítky radnic tří okresů ze dvou krajů.

„Se stanovením dobývacího prostoru zásadně nesouhlasíme. Ložisko štěrkopísku se nachází v ochranném pásmu nejvýznamnějšího zdroje podzemní vody na jižní Moravě. Je využíván pro 140 tisíc obyvatel,“ vysvětlil nesouhlas ředitel Vodovodů a kanalizací Hodonín Pavel Koubek.

Na riziko přitom upozorňují i odborníci. Před časem navíc proti zamýšlené těžbě vznikla i petice, kterou podepsalo přes 14 tisíc lidí. Podporu vodařům proti těžbě zaslalo i 57 zastupitelstev obcí Hodonínska, Břeclavska a Kroměřížska.

Těžař Jampílek s médii nekomunikuje, jeho stanovisko proto nebylo možné sehnat. Jihomoravský kraj mezitím nechal zpracovat soudněznalecký posudek, který zpracovala firma GEOtest z Brna. Výsledky jsou známé až nyní.

„Podle něj je zřejmé, že zamýšlená těžba může kvalitativně i kvantitativně ohrozit vodní zdroj, může mít negativní dopad v povodňové situaci a negativní dopad může mít i těžební jáma,“ shrnul výsledky Koubek.

Hrozba povodní přitom v dané lokalitě není zdaleka nereálná. Místo plánované těžby bylo v roce 1997 pod vodou, když se vylila řeka Morava. V lokalitě voda dosahovala hloubky až dvou metrů.