„Ledové zátarasy se nám na mnoha místech podařilo odstranit. Techniku máme v pohotovosti, hrázní a údržbáři jsou připraveni podle potřeby k zásahu,“ řekl Blesku mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Korytu Svratky musely v Březové pomoci od ledu bagry, podobně i ve Veverské Bítýšce uvolňovali dělníci ledové bariéry pomocí techniky. „Od jezu Tejkal po most na Tišnov je řeka volná,“ uvedl Chmelař.

V Unčíně se uvolnila ledová bariéra a Povodí řešilo i ledový zátaras v Dalečíně. V Náměšti nad Oslavou se v prostoru zimního stadionu vytvořily dvě ledové bariéry dlouhé 200 metrů. Napěchovaný led odklízeli pracovníci Povodí Moravy s pomocí mechanizace. Ledové kry se hnuly i ve spodní části Oslavy, kde se dostaly i do polí. „Žádné škody na budovách jsme nezjistili,“ řekl Chmelař.

Vodohospodáři upravili odtoky z přehrad

Techniku používají správci toků i při odstraňování ledových ker i na Střední Moravě. „V Hranicích vznikl ledový nápěch, který se začal posouvat. Vodohospodářům se podařilo bariéru uvolnit manipulacemi na jezu,“ dodal mluvčí.

Vodohospodáři upravili odtoky v nádržích ve Vranově, Bystřičce, Karolince, Brně a na Nových Mlýnech. „V současné době jsou veškeré retenční prostory volné a také části zásobních prostor nádrží jsou volné. S ohledem na aktuální vývoj v povodí nelze vyloučit vytváření ledových bariér i na dalších místech v povodí a vlivem dotoku z horních částí řek očekáváme nárůsty průtoků v řekách a potocích,“ dodal Chmelař.

Fotogalerie
5 fotografií