Za městský majetek zodpovídá náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL). "Chápu, že stávající situace vede občany k tlaku, aby město postupovalo dosavadním a pro nájemníky výhodným způsobem. Máme však povinnost prodávat byty za cenu obvyklou," uvedla Liptáková. Problém podle ní nastal v tom, že předchozí politická reprezentace nabídla před volbami k prodeji 25 bytových domů s 350 byty za podmínek, které nejsou možné.

Město si kvůli tomu dalo vypracovat ekonomicko-právní expertizy, ze kterých vyplývá, že prodávalo byty za třetinu obvyklé ceny, uvedla už v úterý Liptáková. Zdůraznila, že kdyby Brno domy s byty prodalo podle původních podmínek, přišlo by zhruba o 320 milionů korun.

Lidem se pozastavení privatizace nelíbí. Dnes proti postupu nové koalice protestovali. Na náměstí Svobody se jich sešlo kolem dvou stovek. Přišli je podpořit i opoziční zastupitelé z ODS, ČSSD a KSČM. Lidé byli vybaveni transparenty, například s textem "Brno dodrž své sliby". Jeden z demonstrantů Pavel Hrtoň z Filipovy ulice dnes ČTK řekl, že jeho dům byl pro privatizaci plánovaný přes devět let. "Nabídku na odkoupení jsme dostali ale až loni," uvedl Hrtoň.

Podle posledních vyjádření nového vedení radnice si lidé patrně byty budou muset pořídit za vyšší cenu, přičemž mnozí z nich si už na jejich nákup vzali hypotéky. Liptáková k tomu uvedla, že pokud někomu vznikly ztráty, město se s ním finančně vyrovná. Město chce pomoci zájemcům o byt tím, že jim nabídne výhodné půjčky. Zastupitelé by se měli zabývat novými podmínkami privatizace domů a bytů na svém dubnovém zasedání, uvedl Žára.

Zástupci bytových družstev namítají, že město formou veřejné zakázky zadalo společnosti Apogeo Esteem zakázku na zajištění právních služeb týkajících se privatizace, i když to prý nebylo nutné. Město podle nich dlouhodobě zaměstnává právníky a odborníky, kteří se obdobnou agendou zabývají, a věc tedy mohl magistrát řešit sám, nikoli s pomocí draze placené firmy.

Dále tvůrci petice tvrdí, že Apogeo Esteem je obchodní korporace, která nemá povolení pro poskytování právních služeb, v tomto případě souvisejících s privatizací bytů. Tvrdí také, že ve smlouvě mezi městem a firmou jsou právní nesmysly a smlouva je pro Brno nevýhodná.