„Na sjezdovce jsem doslova vyrůstal. Provozní budovu, kterou dodnes používáme, projektovala v roce 1970 moje teta. Zpočátku to byl pro mne koníček, později se mi to stalo velkým koněm,“ uvedl Luboš Žák (56), prezident Sportovního klubu lyžování z Veselí nad Moravou, který Skipark ve Filipově provozuje.


Poslední sezóny byly špatné, ta letošní je ale jednoznačně nejhorší ze všech. Kvůli nevyhovujícímu počasí jsme nemohli zahájit před Vánocemi, ale až letos 10. ledna a 2. února už byl konec. Nic nám nepomohlo, že tady máme šest sněžných děl a stejný počet zasněžovacích tyčí, když je přes den kolem šesti stupňů nad nulou,“ vysvětlil smutně Žák.
Video
Video se připravuje ...

Lyžařská sezóna ve Filipově skončila, byla nejkratší v historii. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Areál má přísná omezení

V letošní sezóně se i přes zasněžování podařilo na svah dostat asi jen dvacet pět centimetrů sněhu. „Pamatuji roky, kdy tady byl i bez zasněžování metr sněhu. To už je ale pryč,“ zavzpomínal provozovatel areálu.


Skipark Filipov má přitom kvůli specifickým podmínkám velmi přísná omezení k provozování. „Ležíme v první zóně chráněné krajinné oblasti. Jsme tedy limitováni mnoha faktory. Například, když jsme kupovali sněžná děla, museli jsme brát taková, která byla na trhu nejméně hlučná. Stojí dvojnásobnou cenu, jak ta jinde běžná, která přitom navíc produkují dvojnásobek sněhu,“ zdůraznil prezident lyžařského klubu.

Stále věří

O areál se stará přibližně padesát nadšenců. „Většinou se jedná o důchodce. Hodně nákladů, jako například palivo do rolby, hradím ze svého. Každoročně jsme do areálu něco přikupovali, nebo něco opravili. Investice šly v posledních deseti letech do řádů milionů korun. Máme ještě dost splátek. Pořád ale věříme, že to takhle neskončí a už ta další sezóna konečně vyjde, abychom aspoň splatili dluhy. Moc bychom to už potřebovali,“ dodal Žák.

Fotogalerie
20 fotografií