„V každém svítidle jsou dva zdroje světla. Jedno bílé s teplotou chromatičnosti 4000 kelvinů a světelným tokem až 3000 lumenů, druhé Amber s teplotou chromatičnosti 1800 kelvinů a světelným tokem jen 1000 lumenů,“ vysvětlil ředitel hvězdárny a planetária Jiří Dušek.


Elektronika v průběhu noci mění intenzitu obou zdrojů: bílého a Amber. „Navečer nové osvětlení svítí neutrálně bíle, což pomáhá v orientaci chodcům a prodlužuje v zimním období den. Nejpozději kolem 22. hodiny ale začne přecházet na oranžové světlo, které je mnohem snesitelnější pro hmyz i okolní stromy. Přitom pořád vidíte na cestu. Nad ránem se vše vrací do neutrální bílé, která svítí až do rozednění,“ vysvětlil Dušek.

Zatím jej testují

Podle ředitele hvězdárny se tak snižuje vliv na okolní faunu a flóru. Svítidla mají navíc delší životnost než klasické LED a fungovat budou, i když jeden ze zdrojů z nějakého důvodu vypoví poslušnost.


Nový druh osvětlení je nyní v testovacím režimu. „Pokud se vše osvědčí, budeme jím osazovat další stožáry veřejného osvětlení na Kraví hoře vlastními silami,“ přislíbil ředitel hvězdárny.

VIDEO: V podvečer můžete v Brně na Kraví hoře zajít nejen do hvězdárny, ale i do sauny, z níž se odkrývá výhled na velkou část moravské metropole.