Podzemní část pražského pouličního osvětlení se od svého vzniku zatím nedočkala větší výměny. A není se co divit. Vykopat metr do povrchu komunikace pro kabel stojí podle radního pro majetek Jana Chabra (Spojené síly pro Prahu) zhruba 2500 korun. Samotný nový metr kabelu pak vyjde kolem 300 korun. Za Prahu to prý z většiny zaplatí PRE Distribuce.

Výměna za pakatel

„Využíváme synergického efektu s Pražskou energetikou distribuce. Město to nebude stát cenu výkopu, ale pouze cenu kabelu. Ušetříme dva tisíce pět set korun za metr vedení,“ říká o úspoře radní. Podzemní rozvodná síť bude převedená na PRE Distribuci a po vykonání prací zase předaná zpět.

Podle Chabra se budou ještě do konce letošního roku vyřizovat administrativní záležitosti a v dalším roce začnou koordinované výkopy na Smíchově a v Břevnově. Na pražských Vinohradech práce již běží. Konkrétní plán výkopů ještě není známý. Nová rozvodná síť bude distribuovat více elektrické energie, bude v ní vedená i optická linka pro internet a z vybraných lamp bude možné dobíjet také elektromobily. Kdo však bude provozovat internet nebo dobíjecí stanice, ještě není jasné. Město chce zatím vybudovat pouze infrastrukturu.

300 kilometrů

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) poukázal na výraznou úsporu pro Prahu: „Dříve hrozilo, že by město dalo soukromé firmě monopol na vytvoření dobíjecích míst pro elektromobily za jednu miliardu. My jsme zvolili jinou cestu,“ narážel primátor na rozhodnutí minulé koalice na vybudování dobíjecí sítě, kterou současná koalice zrušila.

Podle primátora zároveň běží pilotní projekt na rychlonabíjecí stanice pro elektromobily. Město po jeho skončení projekt vyhodnotí a rozhodne se, jak bude dál pokračovat. Co se týče lamp, tak o převodu a spolupráci s PRE Distribuce bude muset rozhodnout ještě zastupitelstvo hlavního města. V Praze je celkem 136 tisíc světelných míst, z nichž pro novou síť vytyčili čtyři až pět tisíc míst, což je 300 kilometrů kabelů, které bude potřeba vyměnit.

Fotogalerie
5 fotografií