Laboratoř vznikla díky dotaci od magistrátu, který školu zřizuje a v minulosti jí přispěl například na vybudování pracoviště kyberbezpečnosti, kde zkušebně funguje připravovaný nový učební obor pro střední školy zaměřený na kybernetické hrozby. Škola má i další podobné laboratoře, mj. virtuální reality. Partnerem projektu IoT je Centrum města budoucnosti Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT.

V laboratoři je nainstalován model tzv. chytrého domu, který s pomocí senzorů umožňuje v reálném čase regulovat osvětlení, ventilaci a další rozvody. Vedoucím laboratoře je Jan Tesař, absolvent školy, který se na internet věcí zaměřuje. Podle ředitele školy Radko Sáblíka jsou právě absolventi a aktivní studenti zásadní pro nadstandardní aktivity školy zásadní. „Jsem na ně hrozně pyšný a hrdý, díky nim se tu daří dělat věci, které nejsou na středních školách úplně běžné,“ uvedl.

Aktivitu mladých lidí ocenil i ministr Havlíček. „Vidím v nich obrovské nadšení a zájem o práci,“ uvedl. Je podle něj dobře, že se mladí lidé zajímají o moderní a zároveň důležité oblasti, jako je kyberbezpečnost nebo virtuální realita. Smíchovská SPŠ je podle něj „vzorová škola“.

Primátor Hřib uvedl, že doufá v budoucí spolupráci laboratoře s městem. Mohla by se podle něj vyplatit v oblasti tzv. smart city, tedy chytré správě města, která je často založena právě na online sběru a zpracování dat. Primátor také dnes studentům jednoho z pěti prvních ročníků popřál hodně štěstí do následujících čtyř let studia a uvedl, že město podporuje školství tím, že přidává peníze na mzdy učitelů a nepedagogických zaměstnanců ve školství a také zaváděním inovativních metod výuky.

Moderní výukové metody

Hlavní město zřizuje střední školy, ty základní pak spravují jednotlivé městské části. „Plánujeme určitě zachovat náš závazek přidávat učitelům na platy tak, aby bylo školství lákavou možností pracovního uplatnění. Chystáme se pokračovat i v podpoře inovativního vzdělávání v tom, aby byly zaváděny moderní výukové metody a mohly být například otevírány další laboratoře jako ta místní,“ řekl primátor.

Na Smíchovské SPŠ se vyučují moderní obory z oblasti informačních technologií, jako jsou virtuální a rozšířená realita, internet věcí či robotika. Škola pro letošní školní rok obdržela 564 přihlášek, což je téměř čtyřnásobek nabízené kapacity.

Pražské školy

V Praze je podle rejstříku škol ministerstva školství 293 základních a 188 středních škol. Magistrát v letošním roce na platy zaměstnanců ve školství přispěje miliardu korun, postupně se koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) chce dostat až na částku 1,5 miliardy. Magistrát chce také podporovat stavbu nových základních škol zejména na kraji metropole, kde je jich nedostatek.

Fotogalerie
4 fotografie