Do Česka v neděli dorazily bouřky, přinesly ochlazení o 15 stupňů a definitivně předznamenaly konec léta. Nedělní bouřky přinesly přes 19000 blesků i vydatné srážky, jednalo se o bouřky na studené frontě, která přes Česko přecházela od západu,“ řekla Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Nevyhnuly se ani Praze a středním Čechám, kde se hromy začaly ozývat odpoledne. Hasičům připravily spoustu práce - v Praze spadlo 35 mm srážek a vítr se proháněl rychlostí až 70 km/h. Pro bouřkové nadšence a lovce blesků to ale byla zase parádní podívaná.

Neuvěřitelné záběry zachytila i kamera Katedry fyziky atmosféry MFF UK - jeden z blesků, které oblohu nad Prahou v neděli v podvečer prošpikovaly, se v 18:07 trefil přímo do Žižkovské věže!Podle videa se jedná o tzv. blesk země-mrak (GC = ground-to-cloud lightning), který vzniká u vysokých objektů,“ řekli Blesk.cz zástupci katedry. Takový blesk může udeřit do staveb vysokých minimálně 100 metrů, což Žižkovská věž se svými 216 metry hravě splňuje. 

Obrovskou ránu, která úder blesku provázela, nepřeslechli ani Žižkovští, kteří trávili deštivé odpoledne v teplech svých příbytků. „To byla ta děsná rána, co mě posadila na zadek!“ uvedla v úžasu nad záběry Jana. „A já jsem si říkala, že to muselo šlehnout blízko, bydlíme hned vedle,“ svěřila se na sociální síti Tereza. 

Video
Video se připravuje ...

Do Žižkovské věže 1. září udeřil blesk. Katedra fyziky atmosféry MFF UK

Fotogalerie
3 fotografie