Uzavírka přinese komplikace turistům i lidem, kteří bydlí v údolí Dyje pod hradem. Nejbližší lávka pro pěší je totiž vzdálená půl kilometru, nejbližší most pro auta více než dva kilometry. Přes most vedou turistické značené trasy i dvě cyklostezky.

Vodáci mají stopku

Stavební firma nejprve zahájí práce pod mostem. Po Dyji tak neprojedou vodáci směrem k hrázi vodní nádrže Znojmo a půjčovně lodí U Obří hlavy.

 „Auta a kolový vláček budou po mostu jezdit ještě přibližně dva týdny,“ uvedla mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Po vinobraní, které se koná od 13. do 15. září, bude most uzavřený pro veškerý provoz.

Most je příliš zatížený

Kvůli velkému zatížení trpí most částečnými statickými poruchami konstrukce. Plánované práce zahrnují opravy základů a výměnu čtyř dřevěných pilířů. Stavbaři opraví také opěry, křídla i ložiska mostu, očistí a natřou celou ocelovou konstrukci. Město do rekonstrukce investuje necelých 10 milionů korun.

Chystá se rozšíření

Do budoucna chce navíc rozšířit stávající konstrukci mostu. „Současná šířka mostu odpovídá jednomu jízdnímu pruhu, ale na mostě se potkávají pěší s kočárky či psy s auty nebo turistickým vláčkem, což je nebezpečné. Proto chceme nechat most rozšířit. Vzniknou tak chodníky pro chodce. Tyto plány jsou ve fázi vypracování studie,“ uvedl místostarosta Znojma Jakub Malačka.

VIDEO: Silničáři v pondělí 12. srpna otevřeli rekonstruovaný most u Hodonína.