Nová světla, více prostoru, více míst k sezení, moderní nábytek i dětský koutek oddělený od zbytku knihovny posuvnou stěnou. To je jen stručný výčet novinek, které byly v pondělí představeny při znovuzprovoznění pobočky MKP Černý Most. Ta byla od 5. února minulého roku až doposud kvůli revitalizaci a modernizaci uzavřena.

Obývací pokoj i genius loci „Čerňáku“

Návrhu interiéru se ujala architektonický ateliér monom. Hlavním cílem podle architekta Igora Hobzy bylo vytvořit místo, kde by se lidé cítili dobře. „Koncipovali jsme si ho jako veliký obývací pokoj s přírodními barvami a materiály,“ uvedl pro Blesk.cz. Celková investice vyšla hlavní město, které je zřizovatelem MKP, na 3 707 141 Kč. Velká část financí pochází z dotačního programu Evropské unie.

Pod okny jsou umístěny pohodlné gauče, u nich stojí lampičky, které byste vzhledově očekávali u někoho doma, než ve veřejné instituci. Velkou výhodou pak je nově zřízená terasa za budovou knihovny, která poslouží čtenářům především v letních měsících. Nově knihovna disponuje sedmi tisíci knih nebo časopisů či audionosičů k zapůjčení.
Video
Video se připravuje ...

Uvnitř knihovny Černý Most to v zásadě vypadá jako v jednom velikém obývacím pokoji se spoustou knih. David Zima

Co do výzdoby pak knihovna zaujme drobným, leč neopomenutelným detailem. Některé její zdi jsou totiž dekorovány útlým motivem mostu. „Považovali jsme za důležité, aby stavba měla vztah k tomuto místu,“ vysvětlil architekt. „Proto jsme přikročili k tomuto drobnému vzoru mostu. Když se na zeď člověk podívá zdálky, uvidí jen šedivou zeď. Ale když se přiblíží, rozpozná genia loci (pozn. red.: příznačný charakter, tradice, image či atmosféra určitého místa) Černého Mostu.“

Dvě knihovny nestačí

V současné době se na území Prahy 14 nachází dvě pobočky MKP. Jedna na Černém Mostě a jedna v Hloubětíně, která se na podzim bude stěhovat do nově vznikajícího komunitního centra H55. Podle starosty zdejší části Radka Vondry (TOP 09) je to však neúměrně málo, s ohledem na místní populaci. V úvahu tak připadá výstavba větší knihovny.

„V Praze 14 žije bezmála 50 tisíc obyvatel, z toho jen na Černém Mostě jich je zhruba 30 tisíc. Tato knihovna je sice krásná a díky povedené rekonstrukci moderní, ale je bohužel malá,“ uvedl Vondra pro Blesk.cz. „Proto se zabýváme možností výstavby nové, větší knihovny, která by mohla stát blíže u metra Černý Most. Neznamená to však, že by tato pobočka měla zaniknout, protože je vděčným místem pro děti z okolí a okolních škol.“
Knihovnu v minulosti hojně využívaly zejména maminky s dětmi. Knihovna je totiž situovaná do budovy s mateřskou školkou, základní uměleckou školou a domovem dětí a mládeže. Nedaleko ní pak stojí další školská zařízení.
Autor: David Zima

Přibudou nové pobočky na periferii?

Knihovna Černý Most je v současné době nejzápadněji situovanou pobočkou MKP. Kromě Černého Mostu ji využívají například i obyvatelé nedalekých Horních Počernic, Běchovic nebo Újezdu nad Lesy. Tam, podobně jako v jiných periferních městských částech především na východě Prahy, MKP své pobočky nemá.

„Obracejí se na nás starostové okrajových městských částí, které se k Praze připojily v 60. letech 20. století a později, zda bychom nepřevzali provoz jejich obecních knihoven a nezačlenili je tak do sítě MKP,“ připustil na dotaz ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák.

„Aby se tak stalo, je zapotřebí finančně zajistit provoz, a zároveň disponovat adekvátními prostory, což se bohužel ukazuje jako problém. Ale nyní jsme se třemi městskými částmi ve fázi jednání. Prozatím ovšem nemohu předjímat, zda se zřízení nových poboček dále od centra Prahy uskuteční,“ dodal ředitel s tím, že z toho důvodu nemůže být konkrétní v tom, kterých městských částí se tyto „námluvy“ týkají.
Fotogalerie
18 fotografií