Podle Kotziana to zavání alibismem. Kritice podrobil zejména postoj koaliční ODS. „Pokud městské části nebudou chtít své byty do Rapid Re-housingu dát, umyje si ODS nad problémem ruce, protože "ona měla snahu, ale ty zlé městské části další byty nedají," řekl.

Pokud městské části své byty do pokračování Rapid Re-housingu dají, bez ohledu na důvod, bude ODS odpovědná za další rozšíření tohoto rozdávání městských bytů neplatičům mimo pořadníky a za snížené nájemné. Ale opět se vymluví, že to chtěly městské části,“ kritizuje Kotzian svoji bývalou stranu.

Na úterní zasedání zastupitelstva dorazila zhruba stovka lidí, která požadovala alespoň 80 bytů pro lidi v nouzi. Brněnské zastupitelstvo jich vyčlenilo dvacet. 

Lidé drželi transparenty s různými nápisy jako „Děti pod most nepatří“, „Ne obchodu s chudobou“ nebo „Důstojné bydlení pro všechny“. Řada účastníků k zastupitelům promluvila.

Kotzian: Jen odklady a průtahy

Toto rozhodnutí znamená podle Kotziana odklad jednání o věci na červnové zastupitelstvo. „Znamená to další měsíc, po který bude ODS tlačena partnery, jimiž jsou brněnští Lidovci a Piráti do kouta. Jak známe brněnskou ODS, je třeba se vážně obávat, že opět ustoupí. Je tedy vážné riziko, že do června dojde ke zvýšení počtu bytů v Rapid Re-housingu,“ domnívá se Kotzian.

Zastupitelka za Piráty, která jejich návrh na navýšení počtu bytů podala, rovnou řekla, že k prohlasování budou třeba hlasy opozice a vyjádřila naději, že to opozice, tedy ANO, vnímá.

Zastupitelé Brna nakonec stáhli z jednání body, které se týkaly žádostí o dotace na projekty ukončování bezdomovectví. Chtějí je dopracovat pro případnou žádost o víc peněz.

Změníte osud dětí

Brno za minulé koalice zavedlo projekty k ukončování bezdomovectví. Přišlo s nimi hnutí Žít Brno, které ale už v zastupitelstvu není. Minulá koalice dala desítky bytů rodinám s dětmi v bytové nouzi i jednotlivcům.

„Jedním hlasováním můžete změnit život stovkám dětí. Zvažte navýšení bytů aspoň na čtyřnásobný počet. Až budete za tři a půl roku odcházet, budete moct být hrdí na to, že jste zachránili člověka, jeho dětství a jeho budoucnost,“ uvedl bývalý zastupitel Martin Freund z Žít Brno.

Vystupující Jan Milota upozornil na to, že hrozí uzavření ubytovny v Olomoucké ulici, kde žije přes 100 lidí včetně dětí. Podle náměstka Roberta Kerndla (ODS) město jedná s vlastníkem objektu ministerstvem obrany, aby byla budova převedena do majetku Brna nebo ji město dostalo do nájmu. Tím by mohla být ubytovna zachována.

Brno bylo inspirací

Brnem se inspirovala i jiná města, která na projekty k ukončování bezdomovectví mohou čerpat peníze ze dvou výzev MPSV.

Brno chce z jedné výzvy pro lidi a rodiny v bytové nouzi čerpat kolem 17 milionů korun v souvislosti s vyčleněním 40 bytů, sloužit mají lidem z ubytoven, azylových domů, rodinám s dětmi nebo seniorům.

Z druhé výzvy, která je zaměřena přímo na lidi bez přístřeší, Brno vyčlenilo 20 bytů a chce na ně čerpat přes sedm milionů.

Právě s tím jsou účastníci dnešního protestu nespokojení. Původně totiž město zvažovalo, že dá 80 bytů. Snížení počtu odůvodnilo tím, že má výzva ministerstva přísné podmínky. Spočívají v tom, že většina bytů musí být mimo vyloučenou lokalitu, a město má obavy, že by je nebylo schopné sehnat.

Brno má skoro 30 tisíc bytů. Stovky jich spravuje magistrát, většinu ale mají na starosti městské části. Nejvíce prázdných bytů má Brno-střed a Brno-sever, část z nich je ale právě ve vyloučených lokalitách.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem v Praze.