Dějištěm brněnského vyhlášení republiky se před 100 lety stal Besední dům, nynější sídlo Filharmonie Brno. Dům, zvláště jeho balkon, se stal také středobodem pondělních oslav. Herci už dopoledne nacvičovali vystoupení a překvapeným kolemjdoucím Brňanům oznamovali právě z balkonu radostnou novinu.

Dívky v krojích zase nabízely slivovici a trikolóru. A pod jejich šikovnýma rukama vznikala obří červenobílá vlajka. „Dívky na šicím stroji sešívaly z kousků látky vlajku a postupně ji instalovaly pod střechu Besedního domu,“ prozradil režisér Pavel Baďura.

Speciální prohlídky, beseda historiků

V Besedním domě jsou pro návštěvníky připraveny také speciální prohlídky, při kterých uvidí zákulisí a koncertní sál. „Jde o inscenované náhledy do roku 1918,“ uvedla dramaturgyně Husy na provázku Eva Petláková. Filharmonie s divadlem připravila šest prohlídek pro skupiny 40 návštěvníků, ta první vejde do Besedního domu v 17 hodin.

Slavnostní večer bude také patřit besedě čtyř odborníků z Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. O brněnských událostech 29. října 1918 budou od 17 hodin v kavárně u Pražákova paláce přednášet Jiří Malíř, Libor Vykoupil, Jiří Němec a Tomáš Dvořák.

Oslavy uzavře dvacetiminutové inscenované vyhlášení republiky, které přítomné zavede zpět před Besední dům a vrátí je v čase o sto let zpět. Slavnostní akt si Brňané vyslechnou přesně úderem 19. hodiny.

Fotogalerie
14 fotografií