Známka byla ovšem vydána jako příležitostná, takže dotisk už nebude možný. Výtvarný návrh je dílem nedávno zesnulého Antonína Odehnala, autorem rytiny se stal Jaroslav Tvrdoň.

„Námětem je část budovy Moravského zemského muzea v Brně, na pozadí s katedrálním kostelem svatého Petra a Pavla,“ uvedl zástupce České pošty Tomáš Křepela. V pravé části známky je k nepřehlédnutí slavná Věstonická venuše, jeden z nejcennějších sbírkových předmětů v držení muzea.

A protože někteří netrpělivci okamžitě po odhalení podoby známku nalepili na dopis či pohlednici, zřídila pošta v přízemí muzea on-line přepážku. Až do podvečera měli příchozí možnost odeslat doporučené dopisy s razítkem uvedení známky nebo si odnést pamětní list.

Pocty se dočká i poštovní schránka

A protože 200 let od svého zavedení v někdejším Rakousku-Uhersku slaví letos i poštovní schránka, na doprovodné výstavě jsou k vidění i dvě originální schránky – dřevěná z éry mocnářství, modrá plechová z období po vzniku Československa. „Tomuto výročí bude věnována rovněž poštovní známka,“ prozradil Jan Kramář z Poštovního muzea.

Video
Video se připravuje ...

Jan Kramář z Poštovního muzea k jubileu poštovní schránky Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
14 fotografií