Rakušané jedou na plný plyn

Rakušané mají jasno. Letos v prosinci otevřou 25 kilometrů dlouhý úsek Schrick - Poysbrunn, prakticky na dohled od Mikulova. Nejvíc si oddechnou v městečku Poysdorf, které drtí denně tisíce kamionů. Ostatně Blesk se na místě přesvědčil, že záplava náklaďáků jedoucí centrem nepolevuje ani v sobotu. Závěrečný devítikilometrový úsek A5 k českým hranicím chtějí stavbaři dokončit ve druhé polovině roku 2019.

Jihomoravský kraj může jen apelovat

Zatímco na rakouské straně jde vše jako po drátku, na české je ticho. Přitom výstavba D52 je jasnou prioritou Jihomoravského kraje, který ji označil za významnou dopravní tepnu, důležitou pro další hospodářský rozvoj jižní Moravy a přeshraniční spolupráci s Rakouskem. Jenže kraj je příliš malým pánem.

„Já osobně při jednáních se zástupci ŘSD i ministerstva dopravy apeluji na to, aby tak důležitá dopravní tepna i s ohledem na to, že na rakouské straně se už stavba blíží k hranicím, byla realizována co nejdříve. Konkrétnější informace tedy získáte právě na ŘSD,“ řekl Blesku hejtman Bohumil Šimek.

Realita. Snad 2019…

A realita? České plány na výstavbu D52 zavánějí pořádným trapasem. Při zahájení stavby obchvatu Lechovic na Znojemsku nebylo generálnímu řediteli Ředitelství silnic a dálnic ČR Janu Kroupovi na toto téma do řeči. „Co se týká termínů, pro investora je vždycky nejhorší říkat čas a peníze. Zahájení těch staveb počítáme v rozmezí od roku, a teď se budu bavit o obchvatu Mikulova, 2019. A ty zbylé 2020 až 2022,“ řekl Kroupa.

Těžce zkoušený Mikulov

Ustavičné sliby, že se konečně kopne do země, nejvíce dráždí radní v Mikulově. Město na hranicích čelí podobně jako Poysdorf záplavě těžké dopravy, odhad hovoří o denní porci 15 až 18 tisíc kamionů!

Video
Video se připravuje ...

Rakouský Poysdorf u českých hranic drtí kamiony, stejná situace je v nedalekém Mikulově. U sousedů situaci vyřeší v prosinci další dokončený úsek dálnice A5. Na české straně v Mikulově mají smůlu, práce na D52 v opačném směru začnou nejdříve v roce 2019 Zdeněk Matyáš

„Je ostudou předchozích domácích politických garnitur, že neprosadily pružnější výstavbu nové dálniční sítě. Když jedeme do našich partnerských polských měst, vždy vidím, že tam postavili zase další kus dálnice. Jen u nás se pořád jen mluví,“ rozčiluje se starosta Mikulova Rostislav Koštial.

D52: Jak jste na tom, přátelé?

Rozpaky neskrývají ani na rakouské straně. "Samozřejmě bychom si přáli, aby Češi stavěli dál, ale stále slyšíme rozdílné zprávy," vyjádřil se nedávno pro ČT diplomaticky starosta Poysdorfu Thomas Griessl.

Letos 8. prosince otevřou Rakušané předposlední úsek celkově 57,5 kilometru dlouhé A5 a zároveň začnou se závěrečným devítikilometrovým finišem k českým hranicím. Pokud na oslavu pozvou i české hosty, nepochybně dojde i na tradiční otázku: Jak jste na tom s D52, přátelé?

Fotogalerie
14 fotografií