Místo, kam mohou děti ze sociálně vyloučeného prostředí zajít, hrálo důležitou roli v Kateřinině studiu. „Když jsem byla na střední škole, nebyli jsme na tom finančně moc dobře. Neměli jsme ani počítač, takže jsem chodila do IQ Roma psát referáty a hledat si informace na internetu,“ popisuje Kateřina.

I když úspěšně odmaturovala, nedařilo se jí sehnat práci. „Do té doby jsem se vlastně s rasismem nesetkala. Jenže potom, když jsem třeba přišla na pohovor na místo recepční v jedné firmě, na rovinu mi řekli, že Romy neberou. Nevěděla jsem, jak na to mám reagovat,“ vzpomíná Kateřina, která se i navzdory překážkám snažila svůj život změnit.

Přihlásila se do reality show České televize Cesta ze dna. Začala pracovat jako dobrovolnice v Muzeu romské kultury. Protože se osvědčila, nabídl jí IQ Roma servis místo asistentky pedagoga.

Práce s dětmi Kateřinu baví a naplňuje. „Vymýšlíme různé aktivity. Chceme, aby si užily nějakou zábavu, ale taky se snažíme poučit je o vztazích, drogách, gamblingu a dalších věcech, které by měly vědět,“ popisuje asistentka pedagoga, která stále žije v nechvalně proslulé části Brna známé jako Bronx. Někdy se na ni o pomoc obrací i dospělí.

„Vědí, že pracuji pro IQ Roma servis, a chtějí si třeba domluvit schůzku v naší právní poradně,“ říká Kateřina. Většinou ji lidé z romské komunity podporují. „Někteří mi říkají, že už bych si ve svém věku mohla pořídit děti. Ale to já zatím neplánuji,“ směje se.

Až bude Kateřina potomky mít, přála by si prý, aby se na aktivitách IQ Roma servisu podíleli. Doufá ale, že v té době už nebude potřeba tolik se zabývat nápravou problémů a bojem s xenofobií a budou se moci více soustředit na rozvoj a propagaci romské kultury.

Fotogalerie
5 fotografií