Puberta je obtížné životní období, a když se k němu přidají špatné rodinné vztahy či psychické problémy, mladý člověk se snadno dostane do potíží. I upřímně míněné rady dospělých obvykle ignoruje a mnohem důležitější jsou pro něj názory a postoje vrstevníků. A právě na tom je založený program organizace Lata »Ve dvou se to lépe táhne«.

Mladí lidé, kteří se dobrovolně rozhodli být »profesionálními « kamarády, pomáhají klientům Laty překonat těžké chvíle. „V současné době je řada mladých lidí, kteří nemají žádné přátele. V podstatě nikam nechodí, jsou jen u počítače. A jejich problémy s navazováním vztahů se ještě prohlubují. Pak se snadno mohou stát i terčem šikany, upadat do depresí, trpět úzkostmi,“ vysvětluje manažerka sociální služby v Latě Monika Drahošová.

Dobrovolník může pomoci takovému klukovi nebo dívce zažít něco nového a získat sebevědomí. Obsah schůzek dobrovolníka a klienta je jen na nich. Mohou do galerie i si zacvičit v posilovně nebo se jen tak projít a popovídat si. Dobrovolníci jsou většinou studenti oborů, jako jsou psychologie a sociální práce. Není to ale podmínkou.

„Nejdůležitější je, aby ten vztah byl přirozený a přátelský. Pokud má dobrovolník sklony přistupovat ke klientovi jako terapeut, brzdíme ho,“ popisuje Monika Drahošová. Největším úspěchem je, když puberťák, který přišel do Laty osamělý a utrápený, přestane mít po čase na schůzky s dobrovolníkem čas. Znamená to, že už si našel koníčky a své přátele.

Ve dvou se to lépe táhne

Do Laty obvykle přicházejí mladí lidé ve věku od 13 do 26 let. Často jim službu nabídnou výchovné poradkyně ve škole, psychologové a někdy i sociální kurátoři. V Latě jim pak najdou parťáka, s nímž se bude vídat dvě až tři hodiny týdně, minimálně po dobu šesti měsíců. Dvojice spolu chodí na procházky, do kina i na výlety. Cílem je získat přirozenou formou sociální dovednosti.

Můžete být dobrovolníkem?  

Profesionálním parťákem se může stát člověk ve věku 18 až 30 let. Podmínkou je čistý trestní rejstřík, odolnost vůči stresu, chuť a čas pracovat s mladými lidmi. Odměnou je dobrý pocit z pomoci člověku, který ji opravdu potřebuje.

Horolezec Radek Jaroš: Každý musí jít za svým Everestem

Organizaci Lata podporuje i nejúspěšnější český horolezec Radek Jaroš. „Mám to štěstí, že tím, že jsem něčeho už dosáhl a mám nějaké jméno, můžu pomáhat a třeba i inspirovat. Kde je vůle, tam je cesta,“ vysvětluje muž, který jako patnáctý horolezec na světě a první Čech vystoupil na všech čtrnáct světových osmitisícových vrcholů bez použití kyslíku.

Práce dobrovolníků si Radek Jaroš skutečně váží. „Vím, že je spousta lidí, kteří potřebují pomoci. A obdivuju ty, kteří pomáhají a věnují se jiným. To já nedokážu a vymlouvám se na to, že nemám čas,“ přiznává sebekriticky. Na organizaci Lata se mu líbí, že pomáhá mladým lidem postavit se na nohy a splnit jejich sny. „Každý se musí snažit a jít za svým Everestem. Nikdy to není snadné, nemusí to vyjít na poprvé, ale důležité je vytrvat a jít dál,“ dodává horolezec.

 

Fotogalerie
5 fotografií