Právě činnosti této neziskovky jsme se věnovali celý únor v projektu Srdce pro vás. Organizace vycvičila a předala během svého sedmiletého působení už pětadvacet psů, jejichž výcvik stál dohromady přibližně 5 milionů korun.

Teď o psa zažádala i Iveta, která se narodila se svalovou atrofií, je upoutána na invalidní vozík a těžko se pohybuje. „Chtěla bych pejska, aby mi pomáhal v domácnosti, rozepínal zip, svlékal bundu či ponožky,“ řekla Blesku.

Doufá, že tím ulehčí práci asistentům, kteří se o ni musí starat. Žena, která vyrůstala s babičkou a prošla i Jedličkovým ústavem, se vyučila dámskou krejčovou, pracovala v prodejně zdravotních pomůcek, a dokonce měla i miminko.

Osud k ní byl ale velmi krutý a syn jí zemřel, když mu bylo 3,5 roku. Pak se upnula na pejsky. Momentálně má jednoho doma. Ten asistenční je zatím v takzvané předvýchově a shání se 200 tisíc na jeho výcvik.

Původně chtěla královského pudla, nakonec bude mít ale jiné plemeno. „Pudlíka se nepovedlo sehnat, ale nabídli mi portugalského vodního psa. Už jsem se s ním několikrát setkala. Určitě budeme kamarádi,“ těší se paní Jechová.

Podpora od státu se výcviku asistenčních psů pro vozíčkáře nebo signálních psů pro lidi se sluchovým postižením či psů pro děti netýká. Příspívá se jen na vodicí psy pro nevidomé. Veškeré peníze si tak Pestrá společnost shání sama.

Vycvičit pejska, to je dlouhý a dost drahý proces. „Nejprve jde na předvýchovu k dobrovolníkům, aby se zjistilo, jestli z něj může být asistenční pes,“ popisuje ředitel Pestré společnosti Michal Prager. Podle něj pak musí každý pes projít zdravotními testy, a když je vše v pořádku, jde ke skutečnému cvičiteli. „Další výcvik trvá devět měsíců a stojí 200 tisíc korun,“ prozradil ředitel.

Fotogalerie
4 fotografie