LATA pomáhá ohroženým dětem. Ve dvou se to lépe táhne! To je jeden z programů, které organizuje. V podstatě jde o to, že sdružuje dobrovolníky od 18 do 30 let, již pomáhají mladistvým klientům, kteří mají těžké životní starosti, proplouvat životem.

A Alice je jednou z dobrovolnic. Zatím měla jen jediného klienta. Zdá se vám to za dva roky málo? Důvod je prostý. V organizaci LATA se jednomu klientovi věnuje jeden dobrovolník. Je to vlastně pravidlo. A právě dva roky je optimální doba, kdy je »kámoš profík« ohroženému dítěti plně k dispozici.

„Před dvěma lety jsem se začala věnovat Jaroslavovi. Bylo mu čtrnáct let a měl problémy se ve škole zařadit do kolektivu,“ řekla Alice o svém svěřenci s tím, že byl šikanovaný a měl deprese.

Půl roku trvalo mladé studentce, než se s chlapcem dostala z místa. „Moc se mu ze začátku nechtělo chodit na schůzky. Díky mně ale začal poznávat Prahu a nové koníčky. Ten vztah je teď super,“ tvrdí Alice, které Jaroslav vyprávěl, jaké těžkosti prožívá.

Terčem šikany se nejspíš stal kvůli odlišnosti od vrstevníků. Rád se začte do knih, poslouchá vážnou hudbu a Facebook mu moc neříká. „Takže musí přijmout, že je jiný, a potom ho dokážou přijmout i spolužáci,“ myslí si Alice, podle níž je na tom chlapec mnohem lépe, než když spolu začínali.

Fotogalerie
5 fotografií