Letošní ročník festivalu se zaměří zejména na otisk žen v brněnské architektuře „Letos se nám podařilo zpřístupnit velmi cenná místa jako budovu Vesny v Lipové ulici, na jejíž podobě se výrazně podílela Lotte Stam-Beese, architektka a urbanistka s pohnutým osudem,“ uvedla kurátorka letošního ročníku Šárka Bahounková.

Německá architektka žila v letech 1903 až 1988, pocházela ze Slezska, vzdělávala se ve slavné škole Bauhaus. Za první republiky v Brně spolupracovala s funkcionalistou Bohuslavem Fuchsem, ale žila také v Sovětském svazu. Po druhé světové válce se podílela na obnově Rotterdamu.

Přibližují architekturu

„Za dalšími architektonicky cennými objekty vyrazíme například na Lesnou a návštěvníkům ukážeme Polikliniku architektky Libuše Kopřivíkové nebo areál TJ Tesla, na jehož konstrukci a interiérech pracovala Dagmar Glosová,“ uvedla Bahounková.

„Otevírání nepřístupných míst je sice nejviditelnějším přínosem našeho festivalu, za ještě důležitější ale považuji, že pomáháme lidem architekturu pochopit,“ uvedla kreativní ředitelka Lucie Pešl Šilerová ze Spolku Kultura & Management.

Nutná rezervace

Organizátoři podle ní chtějí účastníkům vysvětlit, jak architektura vytváří město, jak lidem pomáhá městem procházet a využívat jeho výhod, ale i to, jak špatná architektura dobrému fungování města brání.

Open House Brno spadá pod Open House Worldwide, což je síť více než 50 metropolí celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě. Brno je součástí sítě od roku 2018. Rezervaci můžete udělat ZDE

VIDEO: Už jste si někdy v ulicích všimli prampouchu?

Video
Video se připravuje ...

Už jste si někdy v ulicích všimli prampouchu? Videohub

Fotogalerie
4 fotografie