Muzeum města Brna sáhlo do bohatých sbírek a z tisíců zbraní a jejich doplňků vybralo raritní kousky. Připomínají středověké osudy pevnosti nad městem, ale třeba i historii Brněnského ozbrojeného měšťanského a střeleckého sboru založeného roku 1798.

Hrad a pevnost

„Špilberk jako středověký hrad a později barokní pevnost, hostil ve svých zdech vždy nějakou vojenskou posádku. Z hlediska výzbroje a jejího vývoje je na co se dívat,“ míní kurátor Radim Dufek.

Historie válečnictví se odehrává ve třech sálech. Nechybí meče a dýky z doby železné i raného středověku, výzbroj mušketýra z neúspěšného švédského obléhání Brna.

Video
Video se připravuje ...

Na hradě Špilberku otevřeli výstavu militárií Zdeněk Matyáš

Raritou je přední část kyrysu (plátový ochranný kryt trupu - pozn. red.) francouzského vojáka z roku 1805, zasaženého v bitvě u Slavkova dělovou koulí. Zaujme i francouzský kulomet Hotchkiss M 1914, který sloužil československé armádě ještě v roce 1938.

Motto: Zbraně patří do muzea

Organizátoři podtrhují, že výstava není pozvánkou na harašení zbraní, naopak vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině dostala nový apel. 

„Přípravné práce na výstavě jsme zahájili dávno v loňském roce, kdy nikdo z nás netušil, že se bude Ukrajina bránit ruskému dobývání. Naše výstava historických zbraní proto může být symbolem toho, že zbraně patří do muzea,“ zdůraznil Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna. Výstava je tu přístupná do konce roku.

Fotogalerie
13 fotografií