Tato vnitřní tropická zahrada funguje celoročně tak, že simuluje přirozené prostředí, v němž se motýli cítí dobře a prospívají. „Motýli potřebují k životu teplé a velmi vlhké prostředí, zhruba 26 až 28 stupňů a vlhkost přes 80 procent. Cítíte se, jako když vyjdete v Thajsku z letadla, pro Evropana zvláštní pocit tropů,“ říká franchieser Michael Kučera.

Video
Video se připravuje ...

Sedm set exotických motýlů šustí křídly v unikátní tropické zahradě v centru Brna. Markéta Malá

Zdravý život

Umělá jezírka, tropické rostliny a citrusové stromy. V pavilonu se cítíte jako někde v daleké exotické zemi. V brněnské tropické zahradě třepetá křídly asi sedm set motýlů. „Motýli mají u nás letovou zónu o celkové ploše 150 metrů čtverečních. Součástí pavilonu je i druhé patro, galerie. Večer už jsou motýli unavení a uvidíte je nejlépe právě shora,“ tvrdí jeden z majitelů brněnské Papilonie Radek Volf.

Motýlci pochází z Afriky, Asie i Ameriky a zajímavostí je, že v běžném životě by se tyto druhy nemohly nikdy potkat, přestože potřebují podobné podmínky k životu. „Projekt je unikátní v tom, že motýlí domy vytvoří celoročně veškeré podmínky pro zdravý a aktivní život motýlů. Řešíme, jaké osvětlení je potřeba, teplota, barvy a tak dále,“ vysvětluje Kučera.

Želvy i ptáci

V Papilonii najdete i líheň motýlů. A tropická zahrada zakoupila i další zvířata, v plánu má neustále se rozrůstat. „Kromě motýlů plavou v jezírcích ryby. Aby nebyly opuštěné, máme i dvě želvy vodní a v pavilonu poletují dva ptáčci,“ říká Volf. Brněnskou Papilonii na ulici Panská je možné navštívit denně od 10  do  20 h, vstupné pro dospělého je 150 korun, dítě platí 100 korun.

Fotogalerie
11 fotografií