„Celkem 26 vozů z historických sbírek Technického muzea v Brně vyjelo v sobotu 16. května ve 14 hodin z náměstí Svobody,“ upřesnila mluvčí muzea Šárka Motalová. Z největšího brněnského náměstí mířila vozidla po ulici Masarykově přes Nádražní až na Malinovského náměstí a odtud Rašínovou, Husovou a Joštovou zase zpět. Celá přehlídka trvala asi dvě hodiny.

Video
Video se připravuje ...

Na oslavu svého znovuotevření po koronavirové karanténě připravilo brněnské Technické muzeum atraktivní přehlídku unikátních veteránů. Markéta Malá

Přijela i Hadimrška

„Návštěvníci přehlídky mohli obdivovat závodní vozy Škoda Favorit 136 a Škoda 120 S Rallye, či luxusní automobil Tatra 700. Nechyběla ani legendární Hadimrška, tedy Tatra 57,“ řekla mluvčí. Tatra 57 byla vyráběna v letech 1931 až 1948 a stala se jedním z nejrozšířenějších automobilů v předválečném Československu, celkem vzniklo téměř 27 000 vozů tohoto typu. Vůz byl oblíbený pro svoji spolehlivost a jednoduchou údržbu. 

Jak získalo auto svou zvláštní přezdívku? V době jeho vzniku byla hitem filmová komedie „To neznáte Hadimršku“ s populárním Vlastou Burianem v hlavní roli, přezdívka se hned ujala. Hadimršku lze považovat za jeden z nejúspěšnějších osobních automobilů kopřivnické značky s motorem vpředu. Pomohla i cena. Tatra 57 se v roce 1931 prodávala za 25 000 korun, což byla nižší částka než u srovnatelných vozů konkurenčních značek.

Vstupné za 130 korun

Součástí přehlídky byly osobní i vojenské automobily a autobusy ze sbírek muzea. „Touto jízdou jsme chtěli nejen zpříjemnit sobotní odpoledne kolemjdoucím, ale také pozvat veřejnost do znovuotevřeného Technického muzea v Brně,“ řekl jeho ředitel Ivo Štěpánek. Muzeum, v němž najdete další retro vozy, je o víkendu otevřeno od 10 do 18 hodiny a v úterý až v pátek od 9 do 17 hodiny, základní vstupné stojí 130 korun.