O otevření knihoven rozhodla vláda minulý týden v takzvaném zrychleném uvolňování restriktivních opatření. „Otevřeno bude, ale v omezeném režimu, přístupná bude pouze půjčovna. Studovny pro prezenční studium zůstávají zavřené. Čtenáři si budou moci objednat a vyzvednout pouze absenční výpůjčky,“ uvedla tisková mluvčí Martina Šmídtová.

Karanténa pro knihy

Pro návštěvníky ale budou platit přísná pavidla. „Čtenáři musí mít roušky a dodržovat rozestupy. Na několika místech knihovny bude dostupná dezinfekce,“ dodává mluvčí.

Zaměstnanci budou rozděleni do střídavých směn tak, aby se vzájemně nepotkávali, a bylo možné zajistit provoz knihovny dlouhodobě. Bezpečnostní opatření se týká i samotných knih. Bude možné vracet již vypůjčené knihy pouze do biblioboxu, odkud poputují do třídenní karantény.

„K přístupu k výpůjčnímu pultu bude vyhrazen koridor a připravené výpůjčky budou vydávat přímo knihovníci, čtenáři si je tedy nebudou dohledávat na vyhrazených regálech či vybírat ve volném výběru sami, jak byli dosud zvyklí,“ uvedla Šmídtová. Knihovna pracuje i na možnosti zprovoznění studoven.

Rekonstrukci posunuli

V létě měla v knihovně probíhat druhá fáze rekonstrukce. Náročnější stavební práce se podařilo přesunout na období karantény, aby bylo možné otevřít od původně avizovaného 8. června na celé léto.

„Chceme co nejrychleji a aspoň částečně obnovit služby čtenářům, proto nyní hledáme řešení, jak knihovnu otevřít a současně nepřerušit stavbu. Je nutné počítat s tím, že v průběhu května budeme muset opět na několik dní knihovnu uzavřít kvůli vybudování nového zádveří,“ uvedl ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Změnila se i otevírací doba. V úterý a čtvrtek je otevřeno od 13. do 18. hodiny. Ostatní pracovní dny v intervalu od 10. do 14. hodiny. Pro osoby starší 65 let je vyhrazená otevírací doba ráno od půl deváté do deseti hodin dopoledne. 

VIDEO: Tragický osud Jiřího Mahena připomíná nově rekonstruovaný Památník: Zabil se kvůli okupaci nacisty.

Video
Video se připravuje ...

Tragický osud Jiřího Mahena připomíná nově rekonstruovaný Památník: Zabil se kvůli okupaci nacisty mm