Celý podzemní systém nařídil během 2. světové války zbudovat nacistický pohlavár Hermann Göring. V kopci měla vyrůst tajná německá zbrojní fabrika. Němci ji vybudovat nestihli, štoly ale nakonec posloužily pro 3 000 obyvatel Kuřimi a okolních vesnic jako úkryt před bombardováním.

„Po osvobození zůstaly štoly opuštěné, vchody do většiny z nich byly kvůli bezpečnosti zavaleny,“ řekl starosta Drago Sukalovský (STAN).

Město nyní první válečnou štolu v podzemí zpřístupní, lidé tam vejdou po sedmdesáti letech v sobotu. Uvnitř jsou k vidění třeba malé krápníky či sovětská letecká puma FAB-100.

O prohlídky je dopředu rvačka

Do konce roku 2018 jsou naplánovány dvě prohlídky pro veřejnost, obě jsou již ale vyprodané. Další zájemci si štoly budou moci prohlédnout od nového roku. Prohlídku je nutné si rezervovat.

Aktuálně je přístupná Levá štola, kde může současně pobývat pouze 12 lidí s průvodcem. Rodina zaplatí 100 Kč, dospělý 50 Kč, dítě 20 Kč.

Drtivý nálet

Kuřimský zbrojní závod měl sloužit zbrojním potřebám nacistického Německa. V polovině roku 1943 do areálu Zbrojovky přesunula svou výrobu i firma na výrobu leteckých motorů Klöckner - Flugmotorenbau GmbH z Hamburku.

V pátek 25. srpna 1944 byly výrobní haly Zbrojovky i Klöckneru masivně bombardovány. Při spojeneckém náletu zahynulo přes 40 lidí, nejen zaměstnanců továrny, dalších 200 lidí bylo zraněno.

VIDEO: Tomáš Klus (32) zazpíval v Býčí skále, výtěžek koncertu šel plně na charitu.