„Jedle je vysoká 16 metrů a stará přibližně čtvrtstoletí. Jedná se už o 31. brněnský vánoční strom z univerzitních lesů,“ řekl lesník Lubomír Dobrovolný.

Na cestu na náměstí Svobody se strom vydá v sobotu 21. listopadu koňským povozem. Akce se ale kvůli koronavirovým opatřením uskuteční bez tradičního doprovodného programu.

Za tradicí je spisovatel Těsnohlídek

Tradici vánočního stromu v centru města založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který 22. prosince 1919 našel při procházce v lese u Bílovic nad Svitavou odložené batole. Těsnohlídek pak dal podnět k založení dětského domova Dagmar, který se stará o opuštěné děti. Pod vánočním stromem bývala kasička, do níž mohli lidé dávat finanční dary na stavbu tohoto zařízení.

Lesníci z Křtin darují městu Brnu prostřednictvím Červeného kříže vánoční strom pravidelně. Univerzitní lesníci nabízí vánoční stromky i jednotlivým občanům do jejich domovů. Každoročně se koná několik prodejních víkendů na hájenkách, kde si zájemci mohou vybrat a zakoupit stromky.

Stejně jako vánoční strom pro Brno, i tyto stromky mají ekologickou certifikaci a vyrostly v okolí Brna v univerzitních lesích. Stromky jsou tak nejen cenově výhodnější než importované kusy ze zahraničních plantáží, ale mohou se pochlubit i tím, že pochází z kraje lesů lišky Bystroušky, kraje původu této vánoční tradice," uvedl Dobrovolný.

VIDEO: Loňská vánoční atmosféra před Novou radnicí v Brně. Letos to bude jiné.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční atmosféra před Novou radnicí v Brně TV Blesk Zdeněk Matyáš