„Jde o ekologický způsob péče o trávu, navíc je i atraktivní pro návštěvníky parku,“ řekl majitel koní Oskar Sněhota z Žarošic na Hodonínsku.

Do čtyř brněnských parků jezdí takto pečovat o trávníky podle Sněhoty už deset let. „Začínáme vždy parkem v Lužánkách, který je největší a dá nám to práci na celý den. Jde asi o dvacet hektarů, to něco zabere,“ podotkl.

V Lužánkách koně pomáhali minulý týden. Nyní byli koně v parku na Kolišti, následoval Tyršův sad a pak park na Špilberku. „Koliště a Tyršův sad jsou malé, to zvládáme rychle, většinu dne pak trávíme na Špilberku. Veřejnosti se to moc líbí,“ řekl s úsměvem Sněhota.

Ekologická vertikutace

Celých deset let Sněhota do Brna přijíždí s valachem Jasánkem, posledních zhruba sedm let i s Nilem. Před Nilem byl ještě jiný kůň. „S koňmi je údržba trávníků určitě ekologičtější. Jinak by se to muselo dělat s pomocí traktůrků,“ dodal.

Parky má ve správě Veřejná zeleň města Brna. Ředitel společnosti Jozef Kasala uvedl, že po takto provedené „vertikutaci“ se do půdy víc dostávají živiny, sluneční paprsky i voda, a proto trávník lépe regeneruje. Po dokončení prací koní bude následovat ještě přihnojování a dosetí travním osivem.

VIDEO: Nejvyšší čas na péči o trávník: Kdy hnojit a když zalévat?

Video
Video se připravuje ...

Nejvyšší čas na péči o trávník: Kdy hnojit a když zalévat? Lukáš Červený, Dagmar Honsová