V nové aleji českých národních stromů roste na jedné straně 50 lip malolistých, na druhé straně 50 lip velkolistých. Jámy vyhloubil bagr, 80 stromů vysázeli už dříve lesníci spolu s vězni z věznice v Rapotíně.

Zbylé stromy nyní slavnostně vysazovali zástupci obcí, města Brna, Mendelovy univerzity či novináři. Sázely je i děti.

Alej zájemci najdou, když vyjdou z bystrcké ulice Vejrostova a dají se po červené turistické značce směrem k hájovně U Křivé borovice. Před ní se musejí dát vpravo, k aleji dojdou asi po pěti stech metrech,“ popsala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Stromy se vysazují ve velkém

Stromy svobody se k výročí založení Československa sázejí po celé republice, jen v Jihomoravském kraji je v plánu několik desítek výsadeb. Růst budou však i v zahraničí, kde výsadbu plánují čeští krajané. Bude to například v Německu, Norsku, Španělsku či na Novém Zélandu.

Stromy svobody lidé sází k připomínce a oslavě svobody a demokracie. Hromadně byly vysazovány v letech 1918 a 1919 na počest vzniku republiky, a to téměř v každé obci. Lidé je ale sázeli i později, například v letech 1928, 1945 či 1968. Od loňského podzimu po nich pátrala Nadace partnerství, našla jich přes 3000.

VIDEO: Jak proběhlo osamostatnění Československa? 28. října popisuje historik Václava Ledvinka.

Video
Video se připravuje ...

Jak proběhlo osamostatnění Československa? 28. října popisuje historik Václava Ledvinka Daniel Vitouš