Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tanky i tisíce vojáků. Přehlídka ke 100 letům republiky slibuje velkolepou podívanou

Autor: ČTK, nkov - 
16. října 2018
14:41

Na vojenskou přehlídku 28. října ke 100. výročí vzniku Československa přiletí americký ministr obrany James Mattis. Na tiskové konferenci to dnes potvrdil zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Zúčastní se i další zahraniční hosté, ústavní činitelé, váleční veteráni nebo třeba zaměstnavatelé členů aktivních záloh. Pro pozvané hosty bude připraveno na tribunách 1500 míst. 

Zástupci armády již dříve uvedli, že letošní přehlídka a další akce s ní spojené budou výrazně větší než před deseti lety, kdy se konala poslední přehlídka. Zúčastní se jí 2151 pochodujících vojáků, hasičů, policistů, celníků a strážníků a lidem se předvede 236 kusů techniky.

Na organizaci přehlídky se podle Balouna podílí asi 4500 lidí. Závěrečné nácviky jsou připraveny na 25. října, kdy se bude konat generální zkouška na letišti v Bechyni, a na večer 27. října, kdy se uskuteční přímo na Evropské.

Přehlídka začne ve 14:00 hlášením náčelníka generálního štábu Aleše Opaty prezidentovi Miloši Zemanovi. Následovat budou přelety letadel a vrtulníků českých a slovenských vzdušných sil, pochod jednotek a defilé techniky. Konec je plánován na asi 15:05.

Pro hosty bude připraveno pět tribun s asi 1500 místy. Kromě Mattise byli pozváni i další zahraniční hosté, jejich seznam ještě armáda upřesňuje. Zúčastní se většina ministrů, členové sněmovního branného výboru, veteráni z druhé světové války i novodobých konfliktů nebo veteráni integrovaného záchranného systému.

K vidění budou současná vojenská lehká i těžká vozidla včetně tanků. Policisté připravili nejmodernější techniku, představí třeba své motorky, terénní vozidla s čluny nebo těžkou techniku. Hasiči předvedou 27 vozidel včetně speciálních strojů. Přehlídky se zúčastní i vozy pražské záchranné služby i všech dalších krajských záchranářů, technika celníků a jejich psovodi a strážníky a obecní policisty zastoupí pražská městská policie.

Diváci budou moct přehlídku sledovat na Vítězném náměstí nebo na Evropské mezi ulicemi Gymnasijní a Kanadskou. Začátek je naplánován na 14:00, pořadatelé doporučují příchod o hodinu dříve. Sté výročí založení Československa připomene i řada dalších akcí.

Video  Sestřih celé uvítací ceremonie pro čínského prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 16. října 2018 15:13 )

 To mi zas potecou slzy smichy,pry technika😂😲😂😲

Zobrazit celou diskusi