Oslavy se budou konat na několika místech v centru města, v sobotu 27. Října začnou od 14 hodin. O hodinu později od Vítězné ulice vyjde historický průvod, který by měl čítat až 400 lidí.

Jeho součástí budou i vojenská a hasičská technika nebo pochodové kapely. Průvod bude směřovat přes Prokešovo náměstí až na centrální Masarykovo náměstí, kde se pak odehraje například dobová performance připomínající oznámení vzniku republiky v Ostravě. V 17 hodin je pak připraven i příjezd a uvítání T. G. Masaryka připomínající jeho návštěvu v roce 1924.

Gastronomie i ohňostroj

Bavit se lidé ale mohou i ve Slezskoostravském hradu, kde budou připraveny různé tematické expozice jako prvorepubliková pošta, škola, banka či kavárna. K ochutnání budou i prvorepublikové kulinářské speciality a vyzkoušet si tak tradiční českou, polskou, německou a židovskou kuchyni. Sobotní program uzavře ve 21 hodin ohňostroj.

Na neděli je pak jako součást oslav připravena mše v katedrále Božského Spasitele a také vzpomínkový akt na Masarykově náměstí.

Osmičkový rok 

Město už letos připravilo například akce k výročí okupace v roce 1968 a událostem z roku 1938. „V prvním případě jsme v centru Ostravy vylepili repliky dobových plakátů, které vyjadřovaly nesouhlas s okupací naší země. Rok 1938 jsme zase připomenuli zdůrazněním jednotlivých událostí včetně mobilizace, záboru našeho území, a také fiktivním deníkem třináctileté dívky z Ostravy. Do těchto akcí se zapojily desítky dobrovolníků,“ připomněl Michal Bayer z ostravského magistrátu.

Bližší informace lze nalézt také na webových stránkách ZDE 

VIDEO: Novoroční ohňostroj 2018 v Praze. Havlova moudra, Prodaná nevěsta i Petra Janů!

Video
Video se připravuje ...

Novoroční ohňostroj 2018! Havlova moudra, Prodaná nevěsta i Petra Janů! Jan Jedlička