Nikdo by nehádal, že poměrně útlý asi jeden centimetr tlustý a nenápadný svazek zhruba velikosti A5, vázaný ve vybledlých deskách, je hotový skvost a má nedozírnou cenu. Je to originál Hry Fidlovačka, kterou vlastní rukou v roce 1834 napsal J. K. Tyl.

„Mezi dialogy jednotlivých osob je napsaná i píseň Kde domov můj, kterou znají úplně všichni. Je to pozdější česká hymna, která je tady rozepsaná do dvou slok,“ řekl šéf Archivu města Plzně Adam Skála (41). 

Rukopis hry Fidlovačka má 54 stránek. „V roce 1977 byl prohlášený za archivní kulturní památku a stejně jako jiné cenné archiválie je uložený v trezorové místnosti,“ dodal Skála. Trezor je rozdělený na několik částí a v té, kde je Fidlovačka, je vlhkost vzduchu 30 až 50 procent a teplota mezi 14 a 18 stupni Celsia. To zaručuje, že vzácná památka zůstane nepoškozena.     

Jak se hra do archivu dostala?

Po Tylově předčasné smrti v roce 1856 v Plzni získala pravděpodobně rukopis Fidlovačky matka jeho dětí, herečka Anna Forchheimová – Rajská. Ta se čtyři roky po Tylově smrti provdala za Josefa Ladislav Turnovského. Ten daroval Fidlovačku Městskému historickému muzeu v Plzni, které vzniklo v roce 1878. Jeho součástí byl i městský archiv. Po osamostatnění archivu v roce 1948 se rukopis Fidlovačky několikrát přemístil, až v roce 1961 skončil v Archivu města Plzně.

Kdy a kde uvidí Fidlovačku?

Rukopis Fidlovačka bude vystavena v mázhausu budovy plzeňské radnice na náměstí Republiky v Plzni. Město Plzeň vzácnou památku vystaví ke dni 100. Výročí vzniku Československé republiky.  A to v sobotu 27. října a v neděli 28. října. Vstup je zdarma.

Josef Kajetán Tyl (1808 – 1856)

Narodil se v Kutné Hoře. Vystudoval gymnázium v Praze a Hradci Králové. Studia filozofie v Praze ale nedokončil.  V roce 1834 napsal hru Fidlovačka s písní Kde domov můj, která byla poprvé uvedena 21. prosince téhož roku ve Stavovském divadle. Oženil se s herečkou Magdalenou Forchheimovou. Ta mu porodila mrtvé dítě a další mít už nemohla. Tyl tak zplodil 9 dětí s její mladší sestrou Annou. Děti ale vychovávala Magdalena. Zemřel v Plzni 1856.

František Škroup (1801 – 1862)

Narodil se v Osicích u Hradce Králové. Studoval filozofii a práva v Praze, ale školu nedokončil, dal přednost hudbě. Byl kapelníkem Stavovského divadla. Napsal hudbu k Tylově hře Fidlovačka a nesmrtelnost mu zajistila píseň slepého houslisty Mareše Kde domov můj, která tady poprvé zazněla. Zemřel v Rotterdamu v Holandsku, kde působil jako kapelník u německé opery.

Fotogalerie
8 fotografií