Záměr o přestavbě současného náměstí padl poměrně nedávno. Teprve 18. června letošního roku ho předložil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). „Výběr tohoto místa byl ovlivněn skutečností, že T. G. Masaryk měl řadu přímých vazeb na území Prahy 6 a také proto, že letos slavíme 100 let čs. státnosti, ke které TGM jako první československý prezident neodmyslitelně patří,“ vysvětluje rozhodnutí radnice mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Za jeho prezidentování byla zaregulována nová čtvrť Dejvice.

Další záminkou byla i role nádraží Dejvice, přes které cestoval do Lán. Dodnes se v nádražní budově dochoval i jeho prezidentský salónek. Záměr starosty byl schválený, a tak bude do 28. října Bachmačské náměstí upravené.

Padnou dvě lípy

Podle architektonického plánu by mělo do prostoru přibýt dvacet laviček a čtyři odpadkové koše. Náměstí pak bude vévodit socha prvního prezidenta na podstavci. Bronzovou stojící postavu vytvořil Břetislav Benda v 70. letech minulého století se svým synem. Na výšku měří 195 centimetrů a s podstavcem se bude tyčit do výše přes tři metry.

Takto by mělo upravené náměstíčko vypadat.
Autor: MČ Praha 6

Bachmačské náměstí se přitom rekonstruovalo relativně nedávno, před 8 lety. K pětistému výročí upálení Jana Husa pak byl v roce 1914 do trávníku umístěn pamětní kámen. Podle mluvčího Šrámka kámen na svém místě zůstane. A tak bude místo věnováno vzpomínce na T. G. Masaryka i Jana Husa.

Z náměstí by se také měly vykácet dvě lípy srdčité, které jsou podle odboru dopravy a životního prostředí Prahy 6 ve špatném stavu. Na záměr Prahy 6 pak dohlížel Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který ho schválil. Celková cena za přestavbu by měla vyjít na více než 3 miliony korun. Samotná socha bude stát 980 tisíc korun, doplnění mobiliáře 344 tisíc, výroba podstavce 167 tisíc a úprava okolí, usazení sochy a projektová dokumentace 1,84 milionu korun.

Fotogalerie
15 fotografií