Skončila oprava Pražského viaduktu, který spojuje hlavní nádraží s Židenicemi, a oprava čtvrtého nástupiště. „Cílem však nebylo zlepšení technických parametrů, ale prodloužení životnosti. Odstranili jsme koleje a štěrk až po úroveň izolace a bylo potřeba sanovat horní části odkrytých kleneb. Znovu jsme položili koleje, udělali nové trakční vedení a položili kabelové trasy,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Do klíčového uzlu se díky tomu vrátilo přes polovinu vlaků, které musely jet odklonem přes dolní nádraží nebo končily například v Králově Poli či v Židenicích.

Čtvrté nástupiště je nyní v podobě, jakou dostaly loni druhé a třetí nástupiště. Nová dlažba je výše, aby se snáze nastupovalo do vlaku. Nová je také střecha a informační systém. Na hlavní nádraží se tak dnes vrátily desítky tisíc cestujících, kteří jím denně projdou. „Zhruba 60 procent lidí využívalo dolní nádraží a 40 procent židenické,“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Opravy stály 170 milionů korun.

Připravte se na příští rok

Letos to bylo ale jen »zahřívací kolo«. V příštím a následujícím roce budou výluky ještě masivnější. Za 2,5 miliardy korun se musí zrekonstruovat sdělovací a zabezpečovací zařízení a také mosty přes ulice Hybešovu a Křídlovickou, aby se udržela životaschopnost nádraží bez ohledu na jeho budoucí polohu.

Příští rok se počítá s tím, že vlaky od Třebíče a Moravských Bránic budou jezdit šest měsíců na dolní nádraží a celý rok 2019 nebude možné jezdit na hlavní nádraží od Břeclavi, Vyškova a Slavkova. „Už nyní pracujeme na výlukových opatřeních, aby byla regionální i dálková doprava zasažená co nejméně,“ řekla Bezuchová. Zároveň chystají pro cestující větší komfort na dolním nádraží, kde byl letos problém jak s toaletami, tak s občerstvením v horkých dnech a také s nedostatečnou kapacitou krytého stání v případě horkých či deštivých dní.  

VIDEO: Tak vypadalo okolí hlavního nádraží v Brně při právě skončené tříměsíční rekonstrukci.

Video
Video se připravuje ...

Tak vypadalo okolí hlavního nádraží v Brně při právě skončené tříměsíční rekonstrukci. Jolana Halalová

Fotogalerie
14 fotografií