Na hrůznou podívanou upozornili ochránci zvířat ze spolku Zvířata nejíme, kteří pořídili videa. Ze záběrů, které soud nechal promítnout, běhal mráz po zádech.

„Surovým a trýznivým způsobem zacházeli se zvířaty při vykládce a jejich nahánění do objektu jatek, šlo o prasata domácí a tur domácí. Muži zvířata tloukli tyčí, kopali do nich a popoháněli je elektrošoky. Pokud nemohlo zvíře chodit, odtáhli je lanem," popsal hrůzy žalobce Pavel Toufar.

Záběry z utajených kamer

Z obžalované trojice se ve čtvrtek k soudu dostavil pouze Jakub Krnáč. „Lituji toho," řekl a přiznal vinu. Osmkrát soudně trestaný muž je ve vězení za pohlavní zneužívání, ublížení na zdraví a výtržnictví.

Video
Video se připravuje ...

Na jatkách v Hraběticích měli týrat zvířata. Zabývá se tím veterinární správa. spolek Zvířata nejíme

Soud přihlédl k jeho doznání, kvůli předchozí trestné činnosti mu i tak musel udělit souhrnný trest. Protože se žalobce i obžalovaný vzdali práva na odvolání, je jeho trest pravomocný.

Obhájkyně: Jen přestupek

Naopak Karel Ch. i Martin S. se nezúčastnili a nechali se zastupovat obhájkyněmi. Ty tvrdily, že muži postupovali podle předpisů a pokud „ujeli", jde jen o přestupek. Soud nakonec prvního podtrestal dva a půl roky s tříletou podmínkou, Martinu S. coby netrestanému uložil alternativní trest - pokutu 45 tisíc korun.

Na rozdíl od Krnáče se k k týrání zvířat nepřiznali. „Chybí jim lítost i sebereflexe," kontatoval soudce Jaromír Kapinus. 

„Z našeho pohledu je rozsudek nízký, představovali bychom si, aby za týrání a ubližování zvířatům byl stejný trest jako za ubližování a týrání kohokoliv jiného. Chtěl bych, aby se tyhle činu vůbec neděly, aby ta místa neexistovala," reagoval na rozsudek Lukáš Vincour ze spolku Zvířata nejíme.

Aktivisté zveřejnili téměř pětiminutový sestřih záběrů předloni v létě. Na velkých jatkách obvykle bývá stálý veterinární dozor. Hrabětická jatka však patřila k menším a jejich provoz nebyl pravidelný, proto zde stálý dozor nebyl. Po zveřejnění záběrů provozovatel činnost jatek ukončil.

Fotogalerie
14 fotografií