Socha významného tasovického rodáka, Klementa Marii Hofbauera stojí v parčíku u kostela Nanebevzetí panny Marie od roku 2009. Patron Znojemska, ale také Vídně nebo Varšavy, se těší všeobecné úctě. 

Je považován za velkou osobnost v historii Evropy – ovlivnil Vídeňský kongres a zapříčinil zrušení josefínských dekretů, které potlačovaly římskokatolickou církev.

Zakládal školy

Ve Varšavě v letech 1787 až 1808 založil Hofbauer mnoho škol pro chudé a také první dívčí průmyslovku v Evropě. Když Napoleon po dobytí Varšavy zakázal všechna řeholní společenství, přesídlil do Vídně. 

Událost pobouřila řadu místních, reakce jsou i na sociálních sítích. „Pachateli bych také nechal polámat ruce,“ napsal jeden z přispívatelů.

Poničena není jen socha

Policisté v Tasovicích zaznamenali ve stejnou dobu i další vandalismus. Ve stejnou dobu totiž za obcí někdo vylomil i turistickou informační tabuli, která je součástí naučné stezky a celou ji rozlámal. Škoda se tak v obou případech vyšplhá na desetitisíce.

„Vandala mohl při řádění v obci někdo zahlédnout. Policisté pracující na případu proto žádají případné svědky, aby se jim ozvali na lince 158,“ řekl policejní mluvčí David Chaloupka.

VIDEO: Dívky sprejovaly v centru Brna pod kamerama.

Video
Video se připravuje ...

Dívky v centru Brna sprejovaly pod dohledem kamer na zdi. Městská policie Brno

Fotogalerie
6 fotografií