V sobotu asi hodinu před půlnocí vyjela hlídka policistů prověřit oznámení o poškození sochy Hurvínka. Policisté zjistili, že u sochy údajně stála skupina několika mužů, pak byla slyšet rána a hlava sedící sochy se kutálela po dlažbě náměstí.

„Jeden z mužů měl Hurvínkovi hlavu nasadit zpět na tělo a všichni pak utekli. Policisté provedli ohledání místa činu, zajistili stopy, mezi jinými i hlavu Hurvínka,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Lavička je tam tři roky

Lavička se sedícími bronzovými sochami nejslavnějších českých loutek Spejbla a Hurvínka zdobí plzeňské náměstí od července 2020.

Autorkou je česko-kanadská sochařka Lea Vivot, která na jejich výrobě pracovala dva roky. Umístění soch připomnělo 100 let od vzniku loutky Spejbla.

Loutky přitahují vandaly

Sousoší slavných loutek je od června 2002 také v Šafaříkových sadech v sadovém okruhu kolem centra města. I tyto sochy si za cíl útoků vybrali vandalové. V září téhož roku nejdříve urazili hlavu Spejblovi a o den později i Hurvínkovi. O tři dny později někdo ještě urazil Spejblovi pravou ruku, položil ji na podstavec na lopuchový list a ozdobil květy.

Město poté poškozené sochy sejmulo a na své místo se vrátily až v dubnu následujícího roku. Původní sochy byly z pryskyřice, nové pak nechalo město odlít z bronzu.

VIDEO: Hurvínek poletí do vesmíru.

Video
Video se připravuje ...

Hurvínek poletí do vesmíru. 

Fotogalerie
6 fotografií