„Těšili jsme se na nový domov a on nás podvedl. Psychicky jsme dodnes na dně,“ řekl Petr K. (42) u soudu. „Stavař“ oslovil od podzimu 2021 pět obětí v Hruškách, jednu v Moravské Nové Vsi.

Získal jejich zplnomocnění, posílal Státnímu fondu podpory investic fiktivní faktury a odčerpával dotace na svůj účet. „Ze začátku šlo o práci, pak to nějak vyplynulo ze složité situace. Lidi chtěli bydlení, zdražil materiál. Vědělo se, že fond je benevolentní k některým věcem, čehož jsem využil. Netušil jsem, že se něčeho dopouštím,“ připustil Michal Š.

 

Vinu přiznal

Ve čtvrtek se u soudu v Břeclavi přiznal a se žalobcem uzavřel dohodu o vině a trestu. Obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření k rozsudku. Nároky poškozených na odškodnění za nemajetkovou újmu naopak soud odmítl. Šestice obětí musí žádat o spravedlnost u civilního soudu.  

Jednou ze šesti obětí nepoctivého stavaře jsou i manželé Pavúčkovi. Jejich původní dům u trati v Hruškách natolik poničilo tornádo, že musel být zbouraný.

 

„V zimě roku 2021 se nám nabídla firma a pustila se do základů. Stavba rostla, jenže na jaře přišel šok. Utekli a domek nedodělali. Totéž udělali sousedům. Zfalšovali faktury a z dotací vytáhli jeden a půl milionu,“ popsala Milada šokující zvrat. Představy, že na Vánoce roku 2022 se budou těšit z nového domova, padly.

U čtvrtečního soudu v Břeclavi se samozvaným stavařem se objevil jen Marian. Nad děním v soudní síni jen kroutil hlavou. „Rozsudek nám bohužel domek nedodělá,“ hlesl.   

VIDEO: 25 kilometrů zkázy na trase tornáda na jižní Moravě

Video
Video se připravuje ...

25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda Policie ČR