Domek, který Marian koupil před lety poblíž železniční trati a společně jej zrekonstruovali, smetlo 24. června 2021 ničivé tornádo. Marian v ten den chystal oslavu svých narozenin.

„Nejdřív jsem si myslel, že nějací kluci od tratě házejí na střechu kameny. Ale byly to kroupy velké jako vejce, nikdy jsem nic podobného neviděl. Potom jsme uslyšeli neustále se přibližující hukot,“ popsal poslední chvíle před úderem tornáda. Stačilo pár minut a z domova jim zbyla suť...

Dům museli zbourat

Statik ukázal palec dolů, dům nešel zachránit, manželé museli hledat azyl. Pronajali si byt v Hodoníně a spřádali plány na stavbu nového domku. Ani na chvíli si nepřipouštěli, že by to mohlo být jinak.

Sehnali projektanta, který nové obydlí nakreslil. Kromě běhání po úřadech museli sehnat na stavbu peníze. Něco poskytla diecézní charita, něco vyplatila pojišťovna, část peněz šla ze státního fondu na podporu obětí tornáda. Plus úspory.

„V zimě roku 2021 se nám nabídla firma a pustila se do základů. Stavba rostla, jenže na jaře přišel šok. Utekli a domek nedodělali. Totéž udělali sousedům. Zfalšovali faktury a z dotací vytáhli jeden a půl milionu. Teď je čeká soud,“ popsala Milada šokující zvrat. Představy, že na Vánoce roku 2022 se budou těšit z nového domova, padly.

Spoléhají sami na sebe

Naštěstí se rozestavenou budovu podařilo dostat pod střechu. Uvnitř je však ještě práce jako na kostele. „Manžel se tady pořádně nadřel, kanalizaci jsme zvládli sami. Jenže aby toho nebylo málo, pak si strhal rameno,“ popisuje Milada každodenní boj na opuštěném staveništi.

„Plánoval jsem, že udělám sám zateplení, protože to umím, jenže k tomu musí být certifikát. Takže musíme sehnat řemeslníka či firmu s papírem,“ dodává Marian.

Dva roky od útoku tornáda se opět kryjí s Mariánovými narozeninami. „Slavit není co, ale velké přání pochopitelně mám. Abychom byli do Vánoc uvnitř. Těším se, že budu mít pracovnu, dcera Viki zase svůj pokojíček a manželka se už nemůže dočkat, až bude mít novou kuchyň,“ doufá Marian Pavúček.

VIDEO: Zkáza Hrušek po tornádu pohledem z dronu.

Video
Video se připravuje ...

Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku Blesk - David Malík

Fotogalerie
55 fotografií